Doradca Smaku XI, odc. 2 - deser mascarpone z owocami
Kuchnia włoska to nie tylko makarony, sosy, mięsa i pizza. To także genialne i wyśmienite desery. Udowodnił to chef Robert Sowa w drugim odcinku 11. sezonu programu "Doradca Smaku", podczas którego przygotował inspirowany kuchnią włoską deser z serka mascarpone, karmelizowanych owoców i czekoladowych, nasączanych likierem kawowym herbatników. Nie bójcie się dodawać do deserów chili, wanilii, przypraw korzennych czy pieprzu. Te przyprawy zawsze stanowią ciekawy akcent w słodkich smakach.
Deser mascarpone z owocami
Składniki:
Na deser:
Żółtka - 3 sztuki
cukier puder - 40 gramów
serek mascarpone - 500 mililitrów
śmietanka 36% - 2-3 łyżki
masło - 1/3 kostki
truskawki - 150 gramów
borówki - 100 gramów
herbatniki czekoladowe - 10 sztuk
likier kawowy - 50 mililitrów
Do dekoracji:
mięta liście - kilka sztuk
porzeczki czerwone - kilka gałązek
Do smaku:
cukier z prawdziwą wanilią
chili pieprz cayenne
przyprawa do kawy i deserów
Sposób przygotowania:
Masa mascarpone:
Żółtka ucieramy z czterema łyżkami cukru pudru (miksujemy mikserem - przygotowanie klasycznego „kogel-mogel”). Dodajemy mascarpone, cukier z prawdziwą wanilią oraz odrobinę śmietanki. Ponownie miksujemy. Krem wkładamy do lodówki do schłodzenia na 15-20 min.
Karmelizowane owoce:
Na lekko rozgrzaną patelnię dodajemy masło, aby spokojnie się roztapiało (baza karmelizowanych owoców). W międzyczasie przygotowujemy truskawki. Pozbywamy się szypułek. Duże truskawki kroimy na ćwiartki, małe na połówki. Do roztopionego masła dodajemy truskawki oraz borówki. Posypujemy łyżką cukru pudru (zamiennie możemy użyć cukier trzcinowy lub miód). Dodajemy chili pieprz cayenne. Delikatnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia, aby owoce się schłodziły.
Do namoczenia herbatników:
Do miski wlewamy likier kawowy. Dodajemy przyprawę do kawy i deserów. Herbatniki moczymy w likierze kawowym i wykładamy do miseczek (można użyć zamiennie pucharków), polewamy dodatkowo 1 łyżeczką likieru.
Podanie:
Do każdej z miseczek dodajemy na krakersy po dwie duże łyżki schłodzonego kremu. Następnie dodajemy po dwie łyżki karmelizowanych owoców z patelni (owoce muszą być schłodzone, a krem zimny!). Czynność powtarzamy tworząc warstwy. Dekorujemy gałązką czerwonych porzeczek oraz listkami świeżej mięty.
Wskazówki:
Możecie zastąpić:
Aby uzyskać subtelną kremowość należy dodać więcej śmietanki.
Źródło: doradcasmaku.pl