‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku XI, odc. 21 – ciasto z batatów

W poniedziałek, 7 października, Robert Sowa postanowił osłodzić widzom TVN wieczór, przygotowując w programie „Doradca Smaku” ciasto z batatów z dodatkiem karmelizowanych bananów. Do tego nuta korzennych przypraw: imbiru, kardamonu oraz wanilii i możecie się cieszyć pysznym deserem 😊

Ciasto z batatów

Składniki:

Na ciasto:
bataty pieczone - 3 sztuki
jajka - 3 sztuki
żółtka - 2 sztuki
cukier trzcinowy - 4 łyżki
mleko kokosowe - 200 mililitrów
skórka z pomarańczy - z 1 sztuki
banan - 2 sztuki
cukier - 4 łyżki
masło - 1/2 kostki
woda - 100 mililitrów
sok z cytryny- z 1/2 owocu

Przyprawy Prymat do smaku:
imbir mielony
kardamon mielony
cukier z prawdziwą wanilią
sól morska

Sposób przygotowania:
Umyte bataty zawinięte w folię aluminiową pieczemy minimum godzinę w 180 stopniach. Upieczone bataty po wystygnięciu kroimy na pół, obieramy ze skórek przy użyciu łyżki. Obrane bataty wrzucamy do miski, rozgniatamy widelcem albo mikserem. Do drugiej miski dodajemy trzy jajka i dwa żółtka. Dodajemy cukier trzcinowy oraz mielony imbir. Miksujemy do połączenia się składników i delikatnego ubicia jajek. Wlewamy mleko kokosowe, delikatnie miksujemy, aby połączyć składniki. Bardzo delikatnie dodajemy przygotowane bataty. Skórkę z pomarańczy ścieramy na tarce. Dodajemy kardamon oraz szczyptę soli. Gotowe ciasto przelewamy do keksówki o długości 30cm, wyłożonej papierem do pieczenia (formy nie natłuszczamy). Pieczemy godzinę w 180 stopniach.

Banany obieramy ze skórki, końcówki obcinamy oraz kroimy w plasterki. Na rozgrzaną patelnię wysypujemy cukier. Czekamy około trzech minut. Kiedy cukier się karmelizuje dodajemy pół kostki masła. Wlewamy wodę i całość mieszamy. Do sosu dodajemy przygotowane banany. Rolujemy cytrynę, kroimy na pół i wyciskamy z niej sok tak, aby pestki nie wpadły na patelnię. Do aromatu dodajemy cukier z prawdziwą wanilią. Wszystko delikatnie mieszamy. Nie smażymy za długo, aby banany się nie rozpadły.

Gotowe ciasto wyciągamy z formy. Kroimy na kawałki. Polewamy karmelizowanymi bananami. Dekorujemy świeżą miętą.

Źródło: doradcasmaku.pl