W środę, 4 września, w trzecim odcinku 11. edycji programu "Doradca Smaku" Robert Sowa zaproponował widzom TVN kapuśniak w węgierskiej odsłonie.
Kapuśniak po węgiersku to aromatyczna, sycąca zupa, w której króluje pełna aromatu słodka papryka węgierska. Zupa jest także pożywna, bo jest w niej boczek, kiełbasa i kapusta kiszona. Dzięki temu danie może być jednodaniowym obiadem lub obfitą kolacją.
Kapuśniak po węgiersku
Składniki:
Na kapuśniak:
Boczek - 2 plastry
papryka czerwona - 1/3 sztuki
cebula - 1 sztuka
czosnek - 2 ząbki
kiełbasa pieprzowa - 70 gramów
smalec gęsi - 2 łyżeczki
cebula dymka ze szczypiorkiem - 1/2 pęczka
przecier pomidorowy - 3 łyżeczki
musztarda delikatesowa - 2 łyżeczki
kapusta kwaszona - 250 gramów
rosół z kury - 1 litr
Do smaku:
papryka słodka węgierska
kminek Prymat
sól morska Prymat
czarny pieprz mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Plastry boczku i kiełbasę pieprzową kroimy w grubą kostkę, natomiast świeżą czerwoną paprykę oraz cebulę w standardową kosteczkę. Czosnek siekamy. Na rozgrzaną patelnię wykładamy dwie solidne łyżeczki smalcu gęsim (lub zamiennie kaczym), roztapiamy. Dodajemy boczek, kiełbasę i delikatnie mieszamy. Smażymy około minuty. Dodajemy paprykę węgierską, mieszamy. Następnie dodajemy świeżą czerwoną paprykę, cebulę i czosnek, podsmażamy i dokładnie mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy i ponownie mieszamy. Dodajemy musztardę delikatesową, mieszamy i podsmażamy. Podsmażone składniki przekładamy do garnka. Delikatnie pokrojoną kapustę kiszoną wrzucamy do garnka z boczkiem, kiełbasą i warzywami. Mieszamy ze wszystkimi wcześniej podsmażonymi składnikami. Dodajemy kminek, mieszamy. Wlewamy rosół z kury. Całość mieszamy i gotujemy do miękkości kiszonej kapusty. Tak przygotowaną zupę doprawiamy szczyptą soli morskiej i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Podanie:
Zupę wykładamy na talerz. Posypujemy drobniutko posiekanym szczypiorkiem z cebuli dymki.
Wskazówki:
Źródło: doradcasmaku.pl