24 października Robert Sowa zaprezentował widzom "Doradcy Smaku" danie inspirowane kuchnią ukraińską. W programie szef przygotował zapiekankę ziemniaczaną z grzybami oraz sałatką z pomidorków, cebuli i orzeszków piniowych. Teraz wasza kolej. Życzymy miłych chwil w kuchni i smacznego!
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami
Składniki:
Na zapiekankę:
Czosnek - 2 ząbki
Cebula - 1 sztuka
Pieczarki - 3 sztuki
Boczniaki - 6-7 sztuk
grzyby shimeji - 1 garść
masło - 30 gramów
olej rzepakowy - 2 łyżki
boczek wędzony - 5-7 plastrów
ziemniaki ugotowane - 6 sztuk
musztarda sarepska - 3 łyżeczki
Na sos:
Jajka - 3 sztuki
śmietanka 30% - 100 mililitrów
ser długodojrzewający - 200 gramów
Na sałatkę:
czerwona cebula - 1/2 sztuki
pomidorki koktajlowe - 8 sztuk
szczypiorek - 1 pęczek
olej rzepakowy - 3 łyżki
orzeszki piniowe prażone - 1 garść
natka pietruszki - do dekoracji
Przyprawy Prymat do smaku:
tymianek
gałka muszkatołowa cała
sól morska - MŁYNEK
Pieprz kolorowy – MŁYNEK
Sposób przygotowania:
Siekamy ząbki czosnku. Cebulę kroimy w paski. Pieczarki kroimy w talarki, a boczniaki tylko na połówki, z grzybów shimeji przycinamy końcówki. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło oraz olej rzepakowy. Dodajemy posiekany czosnek, cebulę oraz wszystkie grzyby, mieszamy łącząc składniki. Podsmażamy. Dodajemy szczyptę soli oraz tymianek. Ponownie mieszamy.
Boczek kroimy na grubsze plastry, następnie przekrajamy na pół. Ugotowane ziemniaki kroimy w grubsze plasterki. Musztardą smarujemy pokrojone plastry boczku. Na rozgrzanej patelni kładziemy boczek musztardą do góry. Nie używamy oleju ze względu na wytapiający się boczek. Przewracamy boczek na stronę z musztardą. Podsmażamy. Dodajemy plasterki ziemniaków. Na każdy ziemniak nakładamy plasterek podsmażonego boczku. Chwilkę podsmażamy.
Do miski wbijamy jajka. Dodajemy śmietankę. Na grubych oczkach tarki ścieramy ser typu włoskiego. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej tartej na małych oczkach tarki. Mieszamy.
Do żaroodpornego naczynia (prostokątnego) wykładamy z patelni ziemniaki z boczkiem. Zasypujemy podsmażonymi grzybami z tymiankiem. Zapiekankę polewamy przygotowanym sosem z żółtym serem. Zapiekankę wkładamy do piekarnika na około 20-30min i pieczemy w temperaturze 180 stopni.
Czerwoną cebulę kroimy w piórka, pomidory koktajlowe na połówki. Siekamy szczypiorek. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Polewamy całość olejem rzepakowym. Do smaku doprawiamy świeżo mieloną solą morską oraz kolorowym świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy. Na zakończenie dodajemy prażone orzeszki pinii.
Podanie: gotową zapiekankę wyciągamy z piekarnika. Kroimy na kawałki. Wykładamy na talerz. Podajemy z sałatką z orzeszkami pinii. Dekorujemy gałązką natki pietruszki.
Podpowiadamy:
Źródło: doradcasmaku.pl