28 października w 33. odcinku programu „Doradca Smaku” Robert przygotował danie kuchni włoskiej – zupę krem z cukinii. Jako dodatek klasyczna, włoska bruschetta z pyszną śmietankową pastą z kaparami, orzeszkami pinii i suszonymi pomidorami. Palce lizać!
Krem z cukinii z grzankami
Składniki:
Krem:
Czosnek - 2 ząbki
biała cebula - 2 szt.
cukinia - 1 szt.
ziemniaki ugotowane - 3 szt.
olej rzepakowy - 40 ml
masło - 50 g
bulion warzywny - 500 ml
śmietanka 18% - 200 ml
chleb - 6 kromek
Pasta:
serek śmietankowy - 135 g
kapary - 1 łyżka
suszone pomidory z ziołami - 3-4 szt.
orzeszki piniowe prażone - 1 garść
Do dekoracji: świeże listki bazylii
Przyprawy Prymat do smaku:
gałka muszkatołowa mielona
czarnuszka
sól morska
pieprz kolorowy
Sposób przygotowania:
Siekamy dwa ząbki czosnku. Cebulę kroimy w kosteczkę. Cukinię oraz ugotowane ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Do garnka wlewamy olej rzepakowy oraz dodajemy masło. Wrzucamy pokrojony czosnek, cebulę, cukinię i ziemniaki. Wszystko podsmażamy około 3-5 minut, mieszamy. Dodajemy bulion warzywny (zamiennie rosół z kury) i gotujemy do miękkości warzyw. Blendujemy, ale nie do gładkości. Dodajemy śmietankę, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie mieszamy ponownie blendując.
Kromki chleba układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut (do zarumienienia).
Do szklanej miski dodajemy serek śmietankowy. Dorzucamy kapary i suszone pomidory pokrojone w paseczki, dodajemy kilka kropli oleju, w których pomidory były marynowane. Dodajemy orzeszki pinii (zamiennie orzechy włoskie, laskowe albo makadamia) oraz czarnuszkę.
Podanie: na grzanki nakładamy przygotowaną pastę. Do dekoracji używamy listków bazylii. Do głębokiego talerza wlewamy zupę krem. Układamy grzanki. Posypujemy zupę nasionami czarnuszki.
Źródło: doradcasmaku.pl