‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku XI, odc. 34 – wegetariańskie kotleciki z kuskusem

We wtorkowy wieczór, 29 października, widzowie programu „Doradca Smaku” emitowanego w TVN poznali przepis na przysmak kuchni tureckiej - wegetariańskie kotleciki, czyli tzw. Köftesi. W oryginale przygotowywane są z kaszą bulgur, natomiast Robert jak zwykle zrobił je na swój sposób, dodają kaszę kuskus. Jako dodatek świeża, koniecznie schłodzona sałatka z ogórka, pomidora, arbuza, czerwonej cebuli i orzeszków ziemnych. Pychotka! Zresztą spróbujcie sami 😊

Wegetariańskie kotleciki z kuskusem

Składniki:
Kotleciki:
Czosnek - 2 ząbki
biała cebula - 1 szt.
olej rzepakowy - 100 ml
przecier pomidorowy - 2 łyżki
kuskus - 1 szklanka
bułka tarta - 1 szklanka
ugotowana soczewica - 2-3 łyżki
ser feta - 2 łyżki
jaja - 2 szt.
szczypiorek - 1 pęczek
natka pietruszki - 1 pęczek

Sałatka:
Ogórek - 1 szt.
pomidor malinowy bez skóry - 1 szt.
arbuz - 1 kawałek
czerwona cebula - 1/2 szt.
orzeszki ziemne - 1 garść
świeża kolendra - kilka gałązek
oliwa - 30 ml

Przyprawy Prymat do smaku:
papryka ostra mielona
papryka wędzona słodka mielona
kmin rzymski mielony
sól morska

Sposób przygotowania:
Obieramy ogórka, wykrajamy nasiona, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do miski. Pomidora bez skóry i nasion również kroimy w kosteczkę. Dodajemy do sałatki razem z pokrojonym w kostkę arbuzem bez pestek i orzeszkami ziemnymi. Dla zaostrzenia smaku sałatki dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy oliwę z oliwek i posiekaną kolendrę. Doprawiamy solą morską oraz ostrą mieloną papryką, wszystko dokładnie mieszamy. Schładzamy w lodówce.

Czosnek siekamy, natomiast białą cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelnię wylewamy cztery łyżki oleju rzepakowego, mocno rozgrzewamy patelnię. Dodajemy pokrojony czosnek oraz cebulę. Podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy. Dodajemy wędzoną czerwoną paprykę, ponownie mieszamy.

Zawartość patelni przerzucamy do szklanej miski. Dodajemy ugotowany kuskus i soczewicę, tarty ser feta oraz wiejskie surowe jajka. Doprawiamy kminem rzymskim. Wrzucamy posiekany szczypiorek oraz natkę pietruszki, dokładnie mieszamy. Formułujemy podłużne kotleciki z przygotowanego farszu. Na patelnię wylewamy dość sporo oleju rzepakowego (6 łyżek), rozgrzewamy. Tak przygotowane kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

Podanie: gotowe wegetariańskie kotleciki köftesi wykładamy na talerz i dekorujemy świeżą gałązką natki pietruszki. Podajemy z zimną sałatką.

Podpowiadamy:

Źródło: doradcasmaku.pl