‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku XI, odc. 36 – kulebiak z ciasta francuskiego

Kulebiak z kapustą i suszonymi grzybami to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Ciasto francuskie sprawdzi się nawet lepiej niż drożdżowe dzięki zawartym w nim maśle. Spróbujcie przepisu na danie, które szef Sowa przygotował 31 października w programie "Doradca Smaku". Smacznego!

Kulebiak z ciasta francuskiego

Składniki:
Kulebiak:
ciasto francuskie - 1 płat
jajka - 2 szt.
czosnek - 2 ząbki
biała cebula - 1 szt.
olej rzepakowy - 1 łyżka
obgotowane suszone borowiki - 200 g
kapusta kiszona - 200 g

Sos:
posiekany szczypiorek - 1 pęczek
kwaśna śmietana - 4 łyżki
pieprz czarny mielony - 2 szczypty

Przyprawy Prymat do smaku:
tymianek suszony
kminek mielony
koperek liofilizowany
sól morska

Sposób przygotowania:
Czosnek kroimy w plastry, cebulę w kostkę. Podsmażamy przez 1-2 minuty na oleju rzepakowym. Dodajemy grzyby, tymianek i mieszamy. Wrzucamy kapustę, przyprawiamy kminkiem, solą morską i mieszamy. Na koniec dodajemy liofilizowany koperek. Odstawiamy do przestygnięcia.

Na ciasto wykładamy farsz, zostawiamy 2 cm marginesu z każdej strony. Jajka roztrzepujemy, smarujemy nimi boki ciasta. Farsz również skrapiamy jajkiem. Zawijamy trzy boki do środka, następnie tworzymy roladę. Kulebiaka kładziemy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Z wierzchu również smarujemy jajkiem. Pieczemy przez 45 minut w 180°C.

Siekamy szczypiorek, którym następnie posypujemy śmietanę. Sos doprawiamy czarnym pieprzem.

Podanie: kulebiak kroimy na plastry, podajemy z sosem do maczania.

Źródło: doradcasmaku.pl