We wtorek, 5 listopada, Robert zaproponował widzom programu „Doradca Smaku” danie kuchni węgierskiej. Langosze, bo o nich mowa, to rodzaj placków ziemniaczanych, które możecie podać z kleksem śmietany, sałatką, jajkiem sadzonym lub tartym żółtym serem. Warto spróbować!
Langosz z jajkiem sadzonym
Składniki:
Langosze:
ziemniaki ugotowane - 4-5 sztuk
mąka - 2 łyżki
mleko 2 % - 3-4 łyżki
oliwa - 1 łyżka
olej rzepakowy - 1/2 szklanki
jaja - 3 sztuki
olej rzepakowy - 1 łyżka
ser żółty starty - 2 łyżki
Sałatka:
Czosnek - 2 ząbki
dymki ze szczypiorkiem - 4 sztuki
pomidory koktajlowe (czerwone) - 10 sztuk
jogurt naturalny - 3 łyżki
Przyprawy/ dodatki Prymat do smaku:
pieprz ziołowy
soda oczyszczona
starta gałka muszkatołowa
sól morska - MŁYNEK
Sposób przygotowania:
Czosnek i dymki szatkujemy. Pomidorki kroimy na pół. W misce łączymy jogurt naturalny z warzywami. Przyprawiamy, mieszamy i wstawiamy do lodówki.
Ziemniaki, mąkę, mleko, sodę, 2 jajka, mleko, startą gałkę muszkatołową i oliwę z oliwek mieszamy do uzyskania jednolitej masy (konsystencja ma być gęsta). Możemy usmażyć jeden duży placek lub kilka mniejszych.
Na drugiej rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym smażymy jajko sadzone (jedno na jednego langosza). Doprawiamy sola i pieprzem. Smażymy do ścięcia białka, żółtko ma być płynne.
Podanie: sałatkę przekładamy do miseczki. Langosze przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz, następnie przekładamy je na talerz. Jajko sadzone przekładamy na jeden z langoszy, drugi posypujemy startym żółtym serem.
Podpowiadamy:
Źródło: doradcasmaku.pl