Rosolnik to pyszna i pożywna zupa ogórkowa z Ukrainy. Jeśli macie ochotę jej spróbować, wykorzystajcie przepis Roberta Sowy zaprezentowany w dniu 10 września w szóstym odcinku 11. edycji programu "Doradca Smaku".
Zupa rosolnik
Składniki:
ząbki czosnku – 2 szt.
biała cebula – 1 szt.
marchewka ugotowana – 2 sztuki
seler korzeniowy gotowany - 1 sztuka
por - 1 sztuka
ziemniaki ugotowane - 2 sztuki
udka z kurczaka - 2 sztuki
olej rzepakowy - 3 łyżki
rosół wołowy - 1 litr
kasza jęczmienna - 1 szklanka
ogórki kwaszone Smak - 6 sztuk
wywar z ogórków - 1/2 szklanki
szczaw - 1 garść
Do smaku:
ziele angielskie
liść laurowy
sól morska Prymat
natka pietruszki - 3-4 gałązki
Sposób przygotowania:
Zalewę z ogórków przelewamy do miseczki. Ogórki kroimy w kostkę i wrzucamy do zalewy. Czosnek miażdżymy i szatkujemy. Kolejno kroimy w kostkę cebulę i ugotowane wcześniej w rosole: marchewkę, seler, por oraz ugotowane ziemniaki. Oddzielamy ugotowane w rosole mięso z kury od kości i kroimy w drobne kawałki. Na oleju rzepakowym smażymy: czosnek, cebulę, marchewkę, seler, por, ziemniaki i kawałki kurczaka, a także podroby (również gotowane wcześniej w rosole). Dokładnie mieszamy, doprawiamy zielem angielskim. Zalewamy rosołem wołowym. Gotujemy i wrzucamy liście laurowe. Wsypujemy kaszę i gotujemy przez 10-15 minut. Gdy kasza będzie miękka, wrzucamy ogórki razem z zalewą. Gotujemy jeszcze 5 minut. Tuż przed końcem wrzucamy posiekany szczaw i wyłączamy gaz.
Podanie:
Zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Wskazówka: