‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku XI, odc. 8 – węgierski bogracz

Bogracz to aromatyczne, jednogarnkowe danie, które idealnie wpisuje się w sezonowe, jesienne menu. Robert przygotował je w czwartkowy wieczór, 12 września, a teraz Wasza kolej. Smacznego!

Węgierski bogracz

Składniki:
Wołowina – 500 g
musztarda Czeska Prymat - 3 łyżeczki
boczek wędzony - 3 plastry
przecier pomidorowy - 1-2 łyżeczki
sos sojowy - 50 mililitrów
rosół wołowy - 500 mililitrów
ząbki czosnku - 2 sztuki
cebula biała - 1 sztuka
papryka żółta - 1/3 sztuki
papryka zielona - 1/3 sztuki
papryka czerwona - 1/3 sztuki
papryczka ostra - 1 sztuka
zielona papryczka chili - 1 sztuka
ziemniak - 2 sztuki
smalec gęsi - 25 gramów
pomidory pelati - 200 mililitrów
szczypiorek - 1 pęczek
kwaśna śmietana - 50 ml na jedną porcję

Sposób przygotowania:
Wołowinę kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Następnie kroimy mięso w kosteczkę. Wrzucamy do szklanej miski. Dodajemy musztardę, mieszamy. Marynujemy około 10-15 minut.

W międzyczasie kroimy boczek w grubsze plastry, następnie w dużą kostkę, aby był widoczny w daniu. Do rozgrzanego garnka wrzucamy pokrojony boczek, mieszamy i podsmażamy około 2 minut, aby ładnie się wytopił. Zamarynowaną wołowinę wrzucamy do boczku, mieszamy łącząc składniki. Podsmażamy. Dodajemy liście laurowe, przecier pomidorowy, 35 ml sosu sojowego i wszystko mieszamy. Podlewamy rosołem i gotujemy.

Czosnek kroimy w plasterki. Białą cebulę kroimy w kosteczkę. Kolorowe papryki kroimy w grubą kostkę. Ostre papryczki kroimy w plasterki. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię. Topimy smalec. Dodajemy posiekany czosnek, cebulę oraz kolorowe papryki wraz z ziemniakami. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy kilka minut. Dodajemy wędzoną paprykę, podsmażamy minutę. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy pomidory pelati. Mięso nie może wystawać poza sos (będzie wtedy twarde). Dusimy do miękkości mięsa.

Podanie:
Gotowy bogracz wyciągamy na talerz (bez liści laurowych). Obok, w małej miseczce, podajemy kwaśną śmietaną posypaną posiekanym szczypiorkiem.

Warto wiedzieć: Kwaśna śmietana ze szczypiorkiem złagodzą smak dania.

Źródło: doradcasmaku.pl