‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku XI, odc. 9 – zupa tom yum

Tom yum to pyszna, aromatyczna i bogata w smaki zupa wzbogacona mięsem kurczaka, krewetkami i grzybami shitake. Rewelacyjne, orientalne danie, które Robert przyrządził w poniedziałek, 16 września, w programie „Doradca Smaku” możecie teraz przyrządzić w domach ;) Podpowiadamy, jak to zrobić. Smacznego!

Zupa tom yum

Składniki:
Na zupę:
pasta tom yum - 2 łyżeczki
bulion drobiowy - 1 litr
liść kafiru - 5 sztuk
trawa cytrynowa - 1 gałązka
czosnek - 1 ząbek
cebula - 1 sztuka
pomidor - 1 sztuka
papryczka chili - 1 sztuka
filet z indyka - 1 sztuka
krewetki Black Tiger - 200 gramów
grzyby shitake - 15 sztuk
olej sezamowy - 20 mililitrów
mleko kokosowe - 100 mililitrów
sos rybny - 3 łyżki
dymki ze szczypiorkiem - 2 gałązki
tajska bazylia - 1 gałązka

Do smaku:
papryka ostra mielona
pieprz cytrynowy
czarnuszka

Sposób przygotowania:
Do garnka dodajemy pastę tom yum, podlewamy bulionem z kury. Dodajemy liście kafiru oraz trawę cytrynową. Zupę gotujemy. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. Siekamy czosnek. Cebulę oraz wydrążone pomidory kroimy w kosteczkę, natomiast czerwoną papryczkę kroimy w plasterki. Pierś z kurczaka oraz grzyby shitake kroimy w paseczki.

Na patelnię dodajemy olej sezamowy, posiekany czosnek, cebulę, papryczkę oraz grzyby i mieszamy. Podsmażamy do zeszklenia cebuli. Dodajemy pomidora i przyprawiamy ostrą papryką. Wszystko dokładnie mieszamy. Podsmażone składniki przekładamy do garnka z uprzednio przygotowanym bulionem.

Na tę samą patelnię dodajemy olej sezamowy. Kładziemy pokrojonego kurczaka i obsmażamy go z każdej strony do zarumienienia. Dodajemy oczyszczone krewetki z ogonkami (w nich jest smak). Doprawiamy pieprzem cytrynowym, mieszamy. Podsmażone składniki przerzucamy do garnka z bulionem i warzywami, mieszamy. Doprawiamy rybnym sosem. Dla złagodzenia pikantności i wzbogacenia smaku dodajemy mleko kokosowe.

Sposób podania:
Kroimy szczypiorek oraz tajską bazylię. Do głębokiego talerza wykładamy zupę. Posypujemy pokrojonymi ziołami. Dekorujemy czarnuszką.

Podpowiadamy…
Pomidora można zastąpić słodką papryką lub marchewką.
Filet z kurczaka można zastąpić filetem z indyka.

Warto wiedzieć:
Trawę cytrynową należy przeciąć w poprzek oraz lekko przygnieść nożem – wtedy wydobywamy z niej aromat, zapach i smak.

Źródło: doradcasmaku.pl