W sobotę, 20 czerwca 2015, Robert Sowa uczestniczył w XII edycji konkursu Kulinarnego Dorszowe Żniwa, który odbywał się w malowniczym średniowiecznym Zamku w Gniewie, a podczas wieczornej gali został uhonorowany Oskarem Kulinarnym przyznawanym przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.
W Mistrzostwach Polski w Potrawach z Ryb Morskich wzięło udział 8 profesjonalnych par kucharzy, a oceniało ich jury złożone ze znakomitych szefów kuchni. Organizatorem Mistrzostw jest Krzysztof Szulborski wraz ze Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich, a prestiż imprezy podkreśla Patronat Honorowy Marszałka Województwa Pomorskiego.
Zawodnicy prezentowali swój kunszt kulinarny w pięknej scenerii – na dziedzińcu zamku. W tym roku mieli za zadanie przygotowanie: zakąski z polędwicy wołowej, brzoskwinii i sera Polmlek Mlekdamer, dania głównego z wykorzystaniem dorsza, masła Polmlek i białych lub zielonych szparagów oraz deseru z wykorzystaniem twarogu Polmlek, czekolady, miodu i dzikiej róży lub rokitnika.
Oto laureaci tegorocznej edycji Dorszowych Żniw. Wszystkim oczywiście gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
I miejsce zdobyła Restauracja Mercato w Hotelu Hilton
• Szef drużyny – Paweł Stawicki
• Kucharz - Dominik Karpik
II miejsce przypadło Restauracji Aruana w Hotelu NARVIL Conference & Spa
• Szef drużyny – Adrian Górny
• Kucharz - Mateusz Sokołowski
III miejsce zajęła Restauracja „Rzeka Smaków” Ibis Reda
• Szef drużyny – Artur Szymański
• Kucharz – Marcin Stadler
Poza zmaganiami zawodników uczestniczących w konkursie kulinarnym, dużym zainteresowaniem cieszył się również II Ogólnopolski Konkurs Fotografii Kulinarnej, który skierowany był do profesjonalistów, blogerów i amatorów. Laureatami zostali: w grupie Profesjonalistów Olimpia Davies, w kategorii blogerów Magdalena Rajchelt, a spośród matorów najlepsza okazała się Marzena Ryba.
Fot. Achiwum Roberta Sowy oraz Tomasz Rogala.