W sobotę, 31 października 2015, w programie "Życie jak marzenie" emitowanym w Radiu ZET zapanowało istne dyniowe szaleństwo. Wszystko za sprawą znanych mistrzów kulinarnych i pasjonatów gotowania - Roberta Sowy, Grzegorza Łapanowskiego, Karola Okrasy i Kurta Schellera, którzy zaprezentowali słuchaczom swoje ulubione dania z dyni. Jeśli macie ochotę na pyszny krem z dyni, koniecznie wypróbujcie przepis Roberta Sowy. Smacznego!
Zupa krem z dyni z marynowanym imbirem i sałatką z krewetek
Składniki dla 4 osób:
¼ obranej i oczyszczonej dyni
1 obrana marchew
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
400 ml bulionu warzywnego
200 ml mleka kokosowego
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml soku pomarańczowego
1 łyżeczka pasty sambal oelek
2 łyżki prażonych pestek dyni
Kilka gałązek świeżej kolendry
1 łyżka oleju z pestek dyni
Kardamon, curry, imbir, sól, pieprz czarny mielony do smaku
200 g marynowanych krewetek koktajlowych z zalewy
Miąższ z 1 dużego pomidora malinowego bez skóry, pokrojony w kostkę
1 mały pęczek kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej truflą
Pieprz czarny mielony do smaku
Sposób przygotowania:
Krewetki odsączyć z zalewy, połączyć z pomidorami i kolendrą, skropić oliwą, doprawić pieprzem i odstawić do lodówki.
Dynię i marchew pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek połączonej z masłem. Dodać posiekany czosnek, a następnie zalać bulionem, mlekiem kokosowym, białym winem i sokiem pomarańczowym. Całość gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, kardamonem, curry, imbirem oraz pastą sambal oelek, a następnie dokładnie zmiksować i przecedzić przez sito. Gorącą zupę przelać do bulionówek, podawać z sałatką z krewetek.
Rada: zupa będzie smaczniejsza, jeśli przygotujemy ją z pieczonej dyni. Dynię należy obrać, pokroić w kostkę, zawinąć w folię aluminiową i piec do miękkości – ok. 1,5 godziny w temperaturze 180°C z włączonym termoobiegiem.