‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Ewa Gawryluk w kuchni Roberta Sowy

 

 

Ewa zdradziła, że tajemnicą jej figury jest jedzenie. Dobre jedzenie - jak podkreśla. Aktorka gotuje sama, unika jedzenia "na mieście" i fast foodów. Pomimo, że jest bardzo aktywna zawodowo, gra w serialu „Na Wspólnej”, zawsze znajduje czas na gotowanie dla rodziny.

Ewa zdradziła również, że przez kulinarne wpadki ważyła kiedyś 13 kg więcej niż obecnie, a dzisiejszą figurę zawdzięcza mądrej diecie. Sposób odżywiania się jest bardzo ważny nie tylko dla sylwetki, ale i zdrowia – podkreślali prowadzący program – Kinga Rusin i Bartek Węglarczyk.

A co przygotowała aktorka w duecie ze znanym mistrzem kulinarnym? Dwa dania, które jak określił Robert Sowa są połączeniem jesieni, zdrowia i szybkiego przygotowania. W kuchni królowała żurawina amerykańska w połączeniu z mięsem, grzybami, soczewicą, pomidorami i oczywiście szczyptą aromatycznych, rozgrzewających przypraw.

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News; źródło DD TVN

 

Burgery z indyka z żurawiną podane na aromatycznej soczewicy z pomidorami

Składniki dla 4 osób:
800 g mielonego mięsa z indyka
1 pokrojona w kostkę cebula
1 szklanka suszonej żurawiny amerykańskiej
1 op. przyprawy do mięsa mielonego Prymat
3 drobno posiekane ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki prażonych orzeszków piniowych
200 g soczewicy
1 pokrojona w kostkę cebula
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
200 ml pomidorów pelati
100 ml bulionu warzywnego Kucharek
1 pęczek kolendry
Przyprawa uniwersalna Kucharek Gold, kumin, kardamon  do smaku
Grubo mielony czarny pieprz Prymat
2 drobno pokrojone czerwone cebule
100 ml jogurtu bałkańskiego
Kiełki soi i słonecznika do dekoracji

Sposób przygotowania:
Mięso z indyka wymieszać z żurawiną, orzeszkami pinii, podsmażoną na oliwie cebulą, czosnkiem i przyprawą do mięsa mielonego, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować burgery i grillować na ruszcie lub patelni grillowej po około 5 minut z każdej strony.
Cebulę usmażyć na oliwie z czosnkiem, dodać bulion, soczewicę, pomidory pelati i doprawić do smaku. Całość gotować przez ok. 15 minut.
Soczyste burgery podawać na soczewicy z pomidorami. Przed podaniem danie udekorować świeżymi kiełkami, czerwoną cebulą i jogurtem bałkańskim.

 

Tosty z żurawiną amerykańską, szpinakiem i grzybami podane z wędzonym łososiem

Składniki dla 4 osób:
100 g świeżego szpinaku
100 g suszonej żurawiny amerykańskiej
200 g oczyszczonych i pokrojonych borowików
1 pokrojona w kostkę cebula
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 pęczek natki pietruszki
włoska ciabatta
200 g wędzonego łososia norweskiego
1 pokrojona w kostkę cytryna
4 łyżki tartego parmezanu
4 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
Grubo mielony czarny pieprz indyjski Prymat
Przyprawa uniwersalna Kucharek Gold do smaku

Sposób przygotowania:
Ciabattę pokroić na kromki, upiec w tosterze lub piekarniku. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, czosnek i grzyby, dodać szpinak, żurawinę i posiekaną natkę pietruszki. Całość smażyć przez około 5 minut, doprawić do smaku.
Na chrupiącym pieczywie ułożyć wędzonego łososia norweskiego, a na nim szpinak z żurawiną i grzybami. Kanapki posypać parmezanem i grubo mielonym czarnym pieprzem, a następnie zapiekać w temperaturze 200°C, aż ser się zrumieni (ok. 5 minut).
Przed podaniem skropić oliwą z oliwek i posypać posiekanymi suszonymi pomidorami.