Około godziny 14.00 oficjalnie wystartowała III edycja Festiwalu „Smaczna Flądra”, prowadzona przez znanego prezentera radiowego i telewizyjnego – Zygmunta Chajzera i mistrza kulinarnego Roberta Sowę, który nie tylko dbał o podniebienia zaproszonych gości, ale również o ich edukację w zakresie wartości odżywczych i smakowych flądry.
W części oficjalnej otwierającej imprezę na scenie dźwirzyńskiego amfiteatru powitano Pana Andrzeja Gościniaka (prezesa Stowarzyszenia Armatorów Łodziowych w Kołobrzegu i pomysłodawcę projektu Smaczna Flądra) oraz wójta Gminy Kołobrzeg – Pana Tadeusza Kowalskiego, dzięki któremu tak gorąco przyjęto wszystkich w Dźwirzynie. Wśród gości honorowych był także przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Pan Adam Sudyk, Poseł na Sejm RP Pan Marek Hok oraz Dyrektor Oddziału Regionalnego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Pan Jarosław Łojko.
Po oficjalnym otwarciu, sceną dźwirzyńskiego amfiteatru zawładnęły kulinaria i dobra muzyka. Robert Sowa, Grzegorz Łapanowski, Konrad Birek i Ryszard Pilecki (szef kuchni hotelu Diva SPA z Kołobrzegu) przeprowadzili kilka pokazów kulinarnych, udowadniając licznie zebranej publiczności, że na bazie flądry można przygotować mnóstwo pysznych dań. Były również konkursy dot. znajomości flądry i jej zalet zdrowotnych, a wśród nagród były flądrowe gadżety i książki Roberta Sowy z imiennymi dedykacjami.
Kulinarne atrakcje na scenie przeplatano dawką muzycznych hitów, a na ustawionym obok sceny kulinarnym TIR-ze przez kilka godzin ekipa Roberta Sowy przygotowywała kolejne porcje dań degustacyjnych. Trzeba przyznać, że potrawy cieszyły się dużą popularnością, o czym świadczyła niemalejąca kolejka smakoszy pragnąca skosztować dań z flądry. To był istny festiwal flądrowych smaków, a ryba ta zdecydowanie zawładnęła Dźwirzynem.
Flądra, flądra, flądra... Tak, to ona królowała tego dnia w Dźwirzynie i była wszechobecna… Mieszkańcy i turyści przemieszczali się z tackami, talerzykami i miseczkami wypełnionymi flądrowymi przysmakami.
A teraz kilka słów o tych, którym zawdzięczamy całe to flądrowe szaleństwo…
Wszystko za sprawą Stowarzyszenia Armatorów Łodziowych w Kołobrzegu, które podpisało umowę na promocję flądry z Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Środki finansowe z funduszu PO RYBY 2007-2013 wspomagają ich starania w zakresie popularyzacji tej ryby. Rybacy sami wzięli sprawy w swoje ręce i postanowili zachęcić Polaków do jedzenia flądry, ale nie tylko… Stowarzyszenie Armatorów Łodziowych z Kołobrzegu dąży również do tego, aby jedzenie ryby było codziennością. Znając wartości odżywcze ryb i mając świadomość jakości produktów rybnych, które wprowadzają do obrotu, Zarząd i członkowie Stowarzyszenia zdecydowali się na podjęcie wielkiego wyzwania – postanowili przekonać społeczeństwo, że jedzenie ryb morskich, w tym szczególnie flądry, powinno mieć miejsce częściej niż tylko podczas wakacyjnego pobytu nad morzem.
Projekt „Smaczna flądra” współfinansowany jest przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniającą inwestycję w zrównoważone rybactwo. Operacja ma na celu przeprowadzenie akcji promującej spożycie flądry wśród lokalnych społeczności, turystów z całej Polski przebywających w miejscowościach nadmorskich oraz studentów w większych ośrodkach akademickich.
Zapraszamy Państwa do czynnego udziału w kampanii – wyrażania opinii na temat walorów smakowych flądry, zabaw kulinarnych z flądrą w kuchni, wysyłania przepisów na smaczną flądrę wraz ze zdjęciami przygotowanych dań. Najlepsze pomysły zostaną nagrodzone, a przepisy opublikowane w specjalnym magazynie kulinarnym. Aha i jeszcze jedno! Prosimy o regularne śledzenie portalu www.smacznafladra.pl. Znajdziecie tam Państwo bieżące informacje o kolejnych działaniach w ramach projektu, liczne konkursy i ciekawe przepisy.
A miłośników Festiwalu „Smaczna Flądra” i rarytasów Roberta Sowy już dziś zapraszamy na kolejną edycję imprezy, która odbędzie się w Dźwirzynie 11 sierpnia br. Do zobaczenia!