W środowy wieczór, 18 października, Robert uczestniczył w gali międzynarodowego konkursu S. Pellegrino Young Chef, która odbyła się w Arkadach Kubickiego. Podczas eventu ogłoszono zwycięzcę regionalnego półfinału konkursu. Zaproszeni goście mieli okazję spróbować słynnych Momentów przygotowanych przez przewodniczącego jury – Wojciecha Modesta Amaro, a wieczór uświetnił koncert Anny Karwan.
Zwycięzcą półfinału w Europie Środkowo-Wschodniej, a zarazem finalistą konkursu S. Pellegrino Young Chef 2018, który odbędzie się w maju przyszłego roku w Mediolanie został Marcin Popielarz, szef kuchni gdyńskiej restauracji Biały Królik.
Serdecznie gratulujemy Marcinowi, który w 2012 roku był laureatem autorskiego konkursu Roberta Sowy Kulinarny Talent.
5 złotych zasad konkursu S. Pellegrino Young Chef
SPYC to międzynarodowy konkurs dla młodych Szefów Kuchni – utalentowanych i skupionych w swojej pracy nie tylko na smaku, lecz i na prezencji potrawy. Inicjatywa ma na celu wspieranie ich rozwoju, a co za tym idzie – rozwoju wysokiej klasy gastronomii, którą można śmiało określić mianem fine dining. Konkurs składa się z kilku etapów i rozpoczyna się złożeniem aplikacji wraz z opisem stworzonego przez szefa kuchni dania. Następnie, członkowie jury, w skład którego wchodzą przedstawiciele prestiżowej włoskiej szkoły kulinarnej ALMA wybierają ok. 200 najciekawszych zgłoszeń. Kolejnym etapem są regionalne półfinały w 21 lokalizacjach na całym świecie, których zwycięzcy będą rywalizować o pierwsze miejsce podczas globalnego finału w Mediolanie w 2018 r.
Aplikując do konkursu, uczestnicy musieli zmierzyć się z „5 złotymi zasadami”. Pierwsza z nich dotyczy produktów – muszą być najlepsze, jakie dany rynek ma do zaoferowania, zarówno pod względem jakości, świeżości, jak i unikalności. Druga zasada, której trzeba sprostać, to umiejętności pracy nad „surowym produktem”, tak by potrafić stworzyć z niego wyjątkową potrawę. Kolejnym kryterium jest talent. To on pozwala przekraczać granice w gotowaniu oraz sprawia, że przygotowane dania stają się dziełami sztuki. Następne jest piękno – wymaga, by każdym znajdujący się na talerzu element dania spełniał swoją rolę i w naturalny sposób łączył się z pozostałymi w spójną całość. Ostatnia zasada to przekaz, czyli umiejętność przekazania w prosty sposób konkretnej wizji smaków i aromatów przygotowanego dania. Spełnienie każdej z tych zasad jest niezbędne, by w pełni oddać koncepcję fine dining oraz sprostać wymogom S.Pellegrino, jako ikony włoskiego szyku i elegancji.