Celem corocznej imprezy „Gotowanie na polanie” jest popularyzowanie tradycji kulinarnych Mazowsza w regionie oraz wśród mieszkańców innych obszarów Polski.
Tego dnia na terenie muzeum dla gości odwiedzających skansen otwarte były wszystkie zagrody oraz kościół, kaplica i wiatrak. Przepięknie wykonane wystawy przybliżyły odwiedzającym świat, który w dzisiejszych czasach jest już tylko wspomnieniem. W zagrodach twórcy prezentowali swoje umiejętności w pokazach rzemiosła i rękodzieła ludowego: kowalstwa, tkactwa, plecionkarstwa, haftu, papieroplastyki i rzeźby. Prezentowane były również codzienne zajęcia gospodarskie, takie jak: pranie i maglowanie bielizny, wirowanie śmietany za pomocą centryfugi, ubijanie masła w kierzance.
Na polanie czekały na piknikowiczów liczne atrakcje kulinarne, z których najważniejszy był konkurs na "Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką" oraz kiermasz regionalnych przysmaków. Głównym jurorem konkursu był Robert Sowa, który po raz pierwszy gościł w sierpeckim skansenie i był nim wprost zauroczony.
Robert Sowa opowiedział widzom o swojej przygodzie z kulinariami, o dotychczasowych doświadczeniach zawodowych i fascynacji różnymi smakami. Robert zachęcał gości do degustowania potraw przygotowanych przez wystawców oraz rosołu z perliczki i aromatycznych żeberek z młodą kapustą, które na podstawie jego autorskiego przepisu przygotowały panie pracujące w skansenie. Potrawy były naprawdę zachwycające.
Oprócz dania Roberta Sowy można było spróbować kilkadziesiąt różnych specjałów kuchni regionalnej. Były wśród nich zupy, dania mięsne, rozmaite pierogi, kluski, babki ziemniaczane, przetwory z owoców i warzyw, ciasta, faworki, racuchy, makowce i wiele innych. Nie zabrakło również tradycyjnego chleba ze smalcem i ogórkiem oraz nalewek, win domowej roboty i regionalnych piw.
W atmosferę piknikowej zabawy wprowadzały gości występy artystyczne. Ciekawe było współtworzone przez widzów widowisko weselne Stowarzyszenia Regionalnego Wsi Urzecze „Łowiczanie” oraz występ zespołu folkowego „Czeremszyna”.
Podczas, gdy uczestnicy niedzielnego pikniku degustowali mazowieckie „smaczki” i bawili się przy dźwiękach muzyki ludowej, Robert Sowa i pozostali członkowie jury oceniali kolejne dania, zwracając uwagę na ich wygląd, związek z tradycją oraz oczywiście smak. Łącznie jury oceniło prawie 40 potraw, ale wyłonienie zwycięzców nie sprawiło zbyt wielu problemów.
Laureaci konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy i atrakcyjne nagrody z rąk Marszałka Województwa Mazowieckiego – Adama Struzika, Roberta Sowy oraz dyrektora sierpeckiego muzeum – Jana Rzeszotarskiego.
PATRONAT MEDIALNY:
Wyniku konkursu "Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka" – 02.05.2010 r.
W dniu 2 maja 2010r. w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu przeprowadzona została 8 edycja konkursu kulinarnego na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką”. Do konkursu zgłoszono ogółem 38 potraw, w tym w kategorii:
- zupy - 3
- potrawy jarskie i półmięsne - 6
- potrawy mięsne - 3
- przetwory mięsne - 3
- przekąski ciepłe i zimne - 2
- przetwory warzywne i owocowe - 11
- ciasta - 4
- napoje - 6
Komisja w składzie: Robert Sowa – przewodniczący, Jan Rzeszotarski – dyrektor Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu, Hanna Kurta – dyrektor Szkoły Podstawowej nr 2 w Sierpcu, Tomasz Panek – kierownik artystyczny Zespołu Tańca Ludowego Politechniki Warszawskiej MAZOVIA, Joanna Szewczykowska – kierownik działu upowszechniania i promocji MWM w Sierpcu i Ewa Jaszczak – kierownik Mazowieckiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków, delegatura w Płocku, drogą głosowania przyznała tytuł najsmaczniejszej następującym potrawom:
- w kategorii "zupy" - czernina z kluskami - Mirosława Wilk, Wielgie
- w kategorii "potrawy jarskie i półmięsne" - rejbak kurpiowski - Krystyna Długokęcka Myszyniec
- w kategorii "potrawy mięsne" - pasztet pieprzowy - Maria Kopczyńska, Staroźreby
- w kategorii "przetwory mięsne" - polędwiczka wędzona – Agnieszka Ostrowska, Gozdy
- w kategorii "przekąski ciepłe i zimne" - fafernuchy - Maria Piórkowska, Bandysie
- w kategorii "przetwory warzywne i owocowe" - żurawina - Koło Gospodyń Wiejskich Grodkowo Zawisze
- w kategorii "ciasta" - ciasto drożdżowe babci Halinki - Gminny Ośrodek Kultury Mała Wieś Wielka
- w kategorii "napoje" - krupnik - Michał Izydorczyk, Aleksandrów Kujawski
Na ogólną ocenę potrawy złożyły się następujące elementy oceniane w skali od 1 do 6 punktów: wygląd i sposób podania, związek z tradycją i smak.