Tym razem Robert grillował na specjalnych cedrowych deskach, dzięki czemu potrawy uzyskały wykwintny smak i aromat. A oto przepisy na grillowe przysmaki, które Robert Sowa przygotował podczas programu. Mamy nadzieję, że spróbujecie :)
Kotleciki jagnięce kebab-gyros
Składniki dla 4 osób:
8 x 100 g kotletów z jagnięciny
Marynata:
½ szklanki oleju rzepakowego
1 opakowanie przyprawy kebab-gyros
1 łyżka miodu gryczanego
1 łyżka musztardy delikatesowej
4 łyżeczki musztardy chrzanowej
1 słoik (190 g) cebulki perłowej
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty połączyć, natrzeć nią umyte i osuszone mięso, odstawić na dwie godziny do lodówki. Tak przygotowane mięso grillować na rozgrzanym ruszcie po 5 minut z każdej strony. Kotleciki jagnięce podawać z musztardą chrzanową i cebulką perłową.
Grillowane papryki z tartym serem feta
Składniki dla 4 osób:
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
100 g tartego sera feta
1 opakowanie Sosu sałatkowego węgierskiego
2 łyżki prażonych pestek słonecznika
Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone papryki pokroić na duże kawałki, grillować po 5 minut z każdej strony i ułożyć na półmisku. Sos sałatkowy węgierski przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu i skropić nim papryki. Przed podaniem posypać pestkami słonecznika.
Grillowane kotlety schabowe kebab-gyros
Składniki dla 4 osób:
4 x 160 g schabu z kostką
Marynata:
2 łyżki przyprawy kebab-gyros
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka musztardy rosyjskiej
2 łyżki ketchupu
4 łyżeczki chrzanu tartego
8 patisonów marynowanych
1 słoik (300 g) ogóreczków konserwowych
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty połączyć, natrzeć nią schab i odstawić na godzinę do lodówki. Tak przygotowane mięso grillować na rozgrzanym ruszcie po pięć minut z każdej strony. Aromatyczne kotlety schabowe podawać z mini ogóreczkami, patisonami i tartym chrzanem.