‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Grillowe szaleństwa w Dzień Dobry TVN

 

Brzmi nieźle, prawda? A smakuje jeszcze lepiej... Wiemy, próbowaliśmy :)

Grillowany antrykot z dojrzewającej wołowiny

Składniki dla 4 osób:
4 antrykoty wołowe (każdy o wadze 300 g)
½ szklanki oleju rzepakowego
1 opakowanie Przyprawy do steków Prymat
2 łyżki Musztardy delikatesowej Prymat
1 słoik Ogóreczków mini Smak
4 łyżeczki Chrzanu tartego Smak

Sposób przygotowania:
Olej, musztardę i przyprawę do steków dokładnie wymieszać. Powstałą marynatą natrzeć mięso i odstawić na godzinę do lodówki. Tak przygotowane mięso grillować na rozgrzanym grillu po 5 minut z każdej strony, w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia.
Gotowe mięso ułożyć na desce, odstawić na 5 minut, a następnie pokroić w cienkie plastry. Podawać z chrzanem i mini ogóreczkami.

 

Pikantna polędwica wołowa z białymi szparagami i sosem węgierskim z suszonymi pomidorami i oliwkami

Składniki  dla 4 osób:
8 plastrów z  polędwicy wołowej (po 100 g każdy)
5 łyżek Marynaty płynnej pikantnej Prymat
8 ugotowanych białych szparagów

Sos:
1 opakowanie Sosu sałatkowego węgierskiego Prymat
100 ml niegazowanej wody mineralnej
4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów Smak
8 pokrojonych w paski suszonych pomidorów Smak
2 łyżki pokrojonych w plastry zielonych i czarnych oliwek Smak 

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu wymieszać i odstawić na 10 minut do lodówki.
Osuszone plastry polędwicy wołowej  dokładnie natrzeć pikantną marynatą i odstawić na godzinę do lodówki. Tak przygotowane mięso grillować po 3 minuty z każdej strony, w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia .
Pod koniec grillowania mięsa, na grillu ułożyć ugotowane szparagi. Ciepłe szparagi przełożyć na półmisek, na nich ułożyć pokrojoną w plastry polędwicę wołową. Przed podaniem skropić sosem węgierskim z suszonymi pomidorami i oliwkami.   

 

Pomidory malinowe z serem kozim, szczypiorem, czerwoną cebulą i sosem węgierskim

Składniki dla 4 osób:
4 pomidory malinowe bez skóry
2 pokrojone w piórka czerwone cebule
1 posiekany pęczek szczypioru
100 g pokruszonego sera koziego 
2 łyżki posiekanych kaparów Smak

Sos:
1 opakowanie Sosu sałatkowego węgierskiego Prymat
100 ml niegazowanej wody mineralnej
4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 10 minut.
Pomidory pokroić, ułożyć na półmisku, dodać ser kozi, cebulę i kapary. Przed podaniem skropić węgierskim sosem sałatkowym i posypać szczypiorkiem.