10 maja w Poznaniu odbyło się XX Wiosenne Ogólnopolskie Spotkanie Czołowych Postaci Świata FMCG i HoReCa. Kulminacyjnym punktem Gali Poradnika Restauratora i Poradnika Handlowca było wręczenie specjalnych wyróżnień – prestiżowych statuetek – Hermesów Poradnika Restauratora 2018.
Robert Sowa odebrał nagrodę przyznaną N31 restaurant & bar w kategorii Restauracja z renomą.
W kategorii tej nominowane były również restauracje: Amber Room (Warszawa, szef kuchni Robert Skubisz); Restauracja Biały Królik (Gdynia, szef kuchni Marcin Popielarz); Restauracja Bez Gwiazdek (Warszawa, szef kuchni Robert Trzópek); Restauracja Zakładka Food&Wine (Kraków, szef kuchni Rafał Targosz); Restauracja Autentyk - Kuchnia i ludzie (Poznań, szef kuchni Ernest Jagodziński).
Hermesy Poradnika Restauratora przyznawane są od 2005 r. i nie są uzależnione od jakichkolwiek opłat i licencji. Z roku na rok wybór tych najlepszych jest coraz trudniejszy. Dlatego Kapitułę plebiscytu w tym względzie wspierają szefowie kuchni, którzy otrzymali statuetki Hermesa w poprzednich latach. Hermes Poradnika Restauratora jest więc przede wszystkim wyrazem uznania w branży.
POZOSTALI LAUREACI HERMESA PORADNIKA RESTAURATORA 2018:
Osobowość gastronomii: Robert Skubisz, restauracja Amber Room, Warszawa
Młody talent: Bartosz Peter, restauracja Copernicus Toruń Hotel, kapitan Poland National Culinary Team
Hermes Poradnika Restauratora 2018 za wszechstronność, nowoczesność i profesjonalizm: Akademia Kulinarna Transgourmet i Selgros C&C
Hermes Poradnika Restauratora 2018 za propagowanie wartości kultury i kuchni greckiej w Polsce: Teo Vafidis
Restauracja z tradycją: Folwark Folińscy, Wysoka, Dawid Szkudlarek. Nagrodę odebrał Dawid Szkudlarek.
Restauracja hotelowa: Hotel Leda Spa****, Kołobrzeg, restauracja La Maison, Andrzej Jakomulski. Nagrodę odebrał Andrzej Jakomulski.
Kawiarnie/lodziarnie/cukiernie: Pijalnie Czekolady E. Wedel, Janusz Profus i Joanna Klimas-Profus
Nominowanymi w niej byli: Krzysztof Ilnicki, Umam, Gdańsk; Michał Doroszkiewicz, Pastry Lab, Poznań; Iga Sarzyńska, Pracownia Artystyczna Sarzyński, Kazimierz Dolny; Zbigniew Szczeblewski, Ciastkarnia Marcepanek, Ostrów Wlkp.
Sieć HoReCa: Stop Cafe PKN Orlen. Nagrodę odebrał Wojciech Skoczylas, Dyrektor Biura Rozwoju Sprzedaży Pozapaliwowej PKN Orlen S.A.
Część oficjalną poprowadził Maciej Kurzajewski, znany prezenter telewizyjny. Na scenie pojawili się także Jerzy Dudek, bramkarz reprezentacji Polski oraz triumfator Ligi Mistrzów, a także dwaj wybitni szefowie kuchni Giancarlo Russo, ambasador włoskiej kuchni w Polsce oraz Theofilos Vafidis, ambasador greckiej kuchni w Polsce.
Gościem Gali była również Dżenneta Bogdanowicz, bowiem nagrodzona w 2017 r. Hermesem Poradnika Restauratora Tatarska Jurta w Kruszynianach spłonęła w nocy z 30 kwietnia na 1 maja. Zachęcamy do wsparcia i pomocy dla właścicieli, którzy nie poddają się i już aktywnie myślą o odbudowie. Darowizny można dokonywać na konto: Regionalne Centrum Kultury Tatarów Polskich ASMAN 81 1020 1332 0000 1102 0614 3541 z dopiskiem „Odbudujmy Tatarską Jurtę”.
Po raz pierwszy w 25-letniej historii „Poradnika Handlowca” nagrodą Hermesa wyróżniono także producentów branży FMCG. W imieniu handlu tradycyjnego uhonorowano najbardziej cenione marki branży FMCG - wytwórców, którzy od lat dostarczają swoje wyroby do sklepów w Polsce. Nagrodzonych wyłoniło głosowanie trwające przez marzec i kwiecień bieżącego roku.
Po części oficjalnej zaproszeni goście udali się na uroczysty bankiet w trakcie którego miały miejsce nie tylko rozmowy biznesowe, ale nawiązano również wiele nowych znajomości.
Przy okazji świętowania jubileuszu nie mogło zabraknąć tortu 25-lecia, który przygotował Paweł Mieszała z cukierni Pawlova w Luboniu. Zaproszonym gościom czas umilił również występ gwiazdy wieczoru, legendy polskiego swingu i bluesa – Shakin’Dudi.
Źródło: poradnikrestauratora.com.pl