Uczestniczyło w nim dwunastu młodych i niezwykle zdolnych kucharzy: Dariusz Jatczak, Kamil Zagrzebski, Tomasz Czypionka, Arkadiusz Krusik, Konrad Kura, Mateusz Maciński, Norbert Sokołowski, Mateusz Wania, Mariusz Banaśkiewicz, Grzegorz Suski, Marcin Jabłoński i Piotr Rolnik.
Zawodników oceniało jury techniczne w składzie: Marcin Budynek /szef kuchni Hotelu „Warszawa” w Augustowie/ i Marcin Matyjasik /szef kuchni Farutex/ oraz jury degustacyjne w składzie: Agnieszka Popielewicz, Agnieszka Sicińska, Ilona Felicjańska, Katarzyna Cerekwicka i przewodniczący Robert Sowa. Nadzór nad jury technicznym i degustacyjnym sprawował Jerzy Pasikowski. Wraz z Robertem Sową konkurs poprowadziła Dorota Wellmann, a gościem honorowym była Pani Jolanta Kwaśniewska.
Spośród finalistów wyłoniono zwycięzcę, którym został Norbert Sokołowski z warszawskiej restauracji Moonsfera, zyskując tytuł Kulinarny Talent 2009. Jury smakoszy wyróżniło również panów Mateusza Macińskiego i Marcina Jabłońskiego.
Podczas konkursu odbyły się pokazy kulinarne i degustacje firm: Lazur, Farutex, Wilbo, Contimax, InterEuropol, Prymat, Flik, Espresso, Brown Forman. Atrakcją była również prezentacja najnowszej książki kulinarnej Roberta Sowy „W poszukiwaniu smaku doskonałego”.