‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

II Dni Naturalnej Żywności NATURA FOOD 2009 w Łodzi

 

Ideą targów Natura Food jest promowanie żywności ekologicznej i naturalnej oraz potraw regionalnych przygotowywanych według tradycyjnych receptur. Na targach swoje produkty zaprezentowały liczne gospodarstwa ekologiczne i agroturystyczne. Zarejestrowano w sumie około 100 wystawców z całej Polski.

Na stoiskach można było degustować liczne produkty- wyroby cukiernicze i piekarskie, produkty sojowe i mleczne oraz przepyszne wędliny, ryby, miody i alkohole.

Organizatorów bardzo cieszy fakt, że sprzedaż produktów ekologicznych jest z roku na rok wyższa. Oznacza to, że Polacy odżywiają się coraz bardziej świadomie i zwracają uwagę na jakość i walory zdrowotne używanych produktów.

Ogromną popularnością cieszyły się wkomponowane w program targów pokazy znanych mistrzów kulinarnych- Pascala Brodnickiego i Roberta Sowy oraz spotkania ze znanym z programu „Europa da się lubić” Kevinem Aistonem oraz dominikańskim dziennikarzem i ekspertem kulinarnym Carlosem Gonzales-Tejerą, którzy promowali książkę „Ugryźć świat”.

W sobotnie popołudnie Robert Sowa wraz ze swoim kulinarnym teamem przygotował łącznie 600 porcji degustacyjnych dań na bazie łososia norweskiego.
Tym razem goście targów mieli okazję spróbować:
- pieczonego łososia w czosnku i rozmarynie podanego z bobem duszonym w śmietanie
- łososia norweskiego z sosem gorgonzola, szpinakiem i suszonymi pomidorami
- łososia z salsą pomidorową aromatyzowaną świeżą kolendrą
- łososia norweskiego marynowanego w salsie z mango i jalapeño podanego z kiełkami i aromatycznymi jabłkami