‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

II edycja konkursu kulinarnego „Zgotuj sobie sukces” zakończona!

W ostatnim etapie rywalizacji uczestniczyło 12 dwuosobowych ekip reprezentujących szkoły o profilu gastronomiczno-hotelarskim z całej Polski.

 

Trzy pierwsze miejsca i atrakcyjne nagrody przypadły uczniom z Warszawy i Gorzowa Wielkopolskiego. Oto nazwiska zwycięzców i ich opiekunów:

1 miejsce  i  nagroda w wysokości 10 000 zł  - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich nr 2 z Warszawy w składzie Michał Szcześniak i Ariel Świstak, pod kierunkiem Agnieszki Hryczuk. 

2 miejsce i 6 000 zł - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich nr 2 z Warszawy: Dominik Kowalczyk i Daniel Makulski, pod kierunkiem Bożeny Juzaszek.

3 miejsce i 4 000 zł - Zespół Szkół Gastronomicznych z Gorzowa Wielkopolskiego: Bartłomiej Pawlikowski i Kamil Skarżyński, pod kierunkiem Dawida Szkudlarka.

Zadaniem uczniów rywalizujących w finale konkursu „Zgotuj sobie sukces” było przygotowanie 6 przystawek i 6 dań głównych w ciągu 1,5 godziny. Trudność polegała przede wszystkim na tym, że finaliści nie znali produktów, z których przygotowywali konkursowe dania. Poznali je dopiero w dniu konkursu, co było dużym wyzwaniem, bowiem uczniowie nie mieli możliwości wcześniejszego skomponowania dań. 

W pudełkach black box przyszli kucharze mieli do dyspozycji następujące składniki: suma europejskiego, cielęcinę, ziemniaki, makaron tagliatelle, pomidory, czerwone buraki, pory, poziomki, cytryny, ciasto francuskie, pomidory cherry, pieczarki, koper i kolendrę. Przygotowane na bazie powyższych produktów dania oceniane były przez jurorów pod względem wizualnym i smakowym.

Konkursowe potrawy oceniało międzynarodowe jury w składzie:
- Gissur Gudmundsson - prezydent World Association of Chefs Societies (Islandia),
- Stefan Lanz - Conseille Culinaire Chaine des Rotisseurs (Szwajcaria),
- Luis Filipe Alves (Portugalia),
- Kurt Scheller - honorowy prezes OSSKiC  (przewodniczący jury)

Dodatkowo obradowało jury komplementarne pod przewodnictwem Roberta Sowy, w składzie: Barbara i Piotr Adamczewscy, Monika Kucia, Maria Burska i Edyta Czerwińska. Jury to przyznało nagrodę za Największą Kreatywność, a otrzymali ją zdobywcy II miejsca – Dominik  Kowalczyk i Daniel Makulski.

Wszystkim serdecznie gratulujemy!

Zdjęcia: Makro & NewsGastro.pl