W niedzielę, 10 września, kulinarny tir Roberta Sowy i Prymatu zaparkował w suwalskim Parku Konstytucji 3 Maja. Wszystko udało się znakomicie, każdy miał okazję skorzystać z wyjątkowych atrakcji i spróbować ponad 2000 porcji sałatek przygotowanych przez Roberta i jego kulinarny team.
Obok naszej restauracji na kółkach w miasteczku Prymat nieustannie kręciło się koło fortuny, przy którym można było zdobyć mnóstwo ciekawych nagród ufundowanych przez Prymat i eisberg.
Wszyscy pasjonaci grillowania głodni kulinarnej wiedzy znikali w prymatowym namiocie, gdzie udzielano cennych wskazówek dotyczących grillowania i rozdawano książeczki z przepisami na dania z grilla.
Organizatorzy zadbali o liczne atrakcje dla suwalczan i gości z okolicznych miast. Ponad tysiącem smakowitych potraw z grzybami i deserów z jesiennymi lub leśnymi owocami poczęstowali zebranych kucharze z Rosji, Łotwy, Białorusi i Polski, rywalizujący o zwycięstwo w konkursie kulinarnym „Sąsiedzi przy stole”. W każdym z dań musiały być użyte grzyby. Była więc zupa grzybowa, schab z sosem borowikowym lub kurkowo-koperkowo-śmietanowym, były ziemniaki nadziewane kurkami, a także bigos z grzybami. Na deser można było skosztować jabłek nadziewanych orzechami włoskimi z rodzynkami w polewie miodowej, zapiekanych w cieście francuskim. Palce lizać! Potrawy oceniało jury pod przewodnictwem Marcina Budynka, któremu towarzyszył Robert Sowa.
Podczas imprezy można było kupić mnóstwo lokalnych przysmaków i wyrobów artystycznych. Oprócz kulinarnych atrakcji, na scenie wystąpiły zespoły folklorystyczne z państw uczestniczących w festiwalu kulinarnym.
Było super! Mamy nadzieję, że zobaczymy się za rok :)
Źródło: suwałki24.pl
Zdjęcia: Monika Stankiewicz