Obiad zorganizowany został przez Ambasadora Chile w Polsce - Pana Jose Manuela Silva Vidaurre oraz Dyrektora Biura Handlowego ProChile - Pana Felipe Gajardo, a odbył się w Restauracji Venti Tre w Hotelu Hyatt Regency w Warszawie przy ul. Belwederskiej 23. Wydarzenie to było oficjalnym otwarciem "Tygodnia Gastronomii Chilijskiej".
W poniedziałkowe popołudnie serwowano dania ze specjalnie na tę okazję skomponowanego menu, zawierającego oczywiście produkty charakterystyczne dla kuchni chilijskiej, którego autorem był Szef Kuchni Pablo Andres Galvez Ramirez.
W wyjątkowym menu znalazły się m.in.: wędzony łosoś i krab królewski w sosie z cytryn i oleju z awokado, przegrzebki w pieprzu matico, rosołek z węgorza morskiego z krewetkami, kotlety jagnięce w złotej panierce i coulis z bobu oraz desery: placek z papai i lody malinowe z oliwą z oliwek.
W tym roku mija 200 lat od momentu, kiedy w Chile rozpoczęły się walki, które doprowadziły do proklamowania niepodległości tego kraju. Z tej okazji w dniach 11-15 października 2010 roku odbywa się Warszawie cykl imprez kulinarnych pod nazwą "Tydzień Gastronomii Chile". Jest to niewątpliwie jedna z nielicznych możliwości tak bliskiego kontaktu z kuchnią i kulturą kulinarną tego kraju, dlatego serdecznie zapraszamy do uczestnictwa w wydarzeniu.
W ramach "Tygodnia Gastronomii Chile", w środę 13 października w godzinach 12:00-18:00 w Hotelu Hyatt odbędzie się degustacja win chilijskich, w której uczestniczyć będzie ok. 20 wystawców. Na liście winnic, których trunki będzie można spróbować, znajdują się m.in.: Apaltagua, Aresti, Casanueva / Cavas Submarinas, Concha y Toro, El Aromo, Encierra, Errazuiz Ovalle, Lautaro, Luis Felipe Edwards, Maipo, Melozal / Segú, Millamán, Misiones de Rengo, Ravanal, Tarapacá, Teillery, Terranoble. Uczestnictwo w degustacji jest bezpłatne.
Przez cały okres, tj. w dniach od 11 do 15 października, restauracja Venti Tre w Hotelu Hyatt zaprasza wszystkich chcących bliżej poznać tajniki i smaki chilijskiej kuchni na kolację ze specjalną kartą, w której znajdą się oryginalne dania z menu przygotowanego przez Pablo Andresa Galveza Ramireza.
Życzymy wielu smacznych doświadczeń z chilijską kuchnią i mamy nadzieję, że to nie ostatnia tego typu impreza w Polsce.