‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Inowrocławski Festiwal Światła i Smaku

 

 

Tegoroczna impreza rozpoczęła się 17 września o godz. 20.00, a zainaugurował ją „Dzień Światła”. Na scenie muszli koncertowej Parku Solankowego można było zobaczyć  pokaz pt. „Muzyczna rzeźba" w wykonaniu Teatru Ognia Los Fuegos. Po nim na odbył się koncert duetu Electrica Duo - Kasia&Paula. Podczas występu można było podziwiać pokaz laserów w wykonaniu Visual Sensation Laser Shows & Technologies. Po części muzycznej przed muszlą odbył się pokaz „Solankowy Fireshow" przygotowany przez Teatr Ognia Los Fuegos.

Drugi dzień festiwalu, czyli niedziela 18 września,  został nazwany Dniem Kujawskiego Smaku. Tego dnia o godz. 18.00 na terenie w pobliżu muszli koncertowej rozpoczęła się "Kolacyjka przy świecach". Gościem specjalnym, a zarazem prowadzącym kulinarną część imprezy był mistrz kulinarny Robert Sowa, który zdradził zebranym wiele informacji na temat gęsiny, jej walorów zdrowotnych i smakowych. Organizatorzy przygotowali płatne degustacje gęsiny i innych kujawskich potraw. Część dań przygotował Robert Sowa z nieocenioną pomocą Burmistrza Inowrocławia - Pana Ryszarda Brejzy i szefa kuchni Restauracji Park - Macieja Jendrasiaka. W menu królowała tego wieczoru rolada z gęsi i gęś po kujawsku. Części kulinarnej towarzyszyła nastrojowa muzyka, a o godzinie 20.00 zebrani mogli podziwiać taneczne show pt. „Revue, Revue" oraz „Led Show" w wykonaniu Rising Stars Revue.

 

Podczas imprezy Robert Sowa wypowiadał się o gęsinie i jej cudownym smaku na antenie Radia Eska, Radia Gra i TV Inowrocław.

Zwieńczeniem dwudniowej imprezy było wypuszczenie w niebo tajskich lampionów… Wyglądały bajecznie!