Podczas pokazu Robert ze swoim kulinarnym teamem przygotował dla mieszkańców Częstochowy dwa dania: łososia norweskiego z czosnkiem i rozmarynem podanego na aromatycznym bobie w śmietanie oraz fileciki z kurczaka z sosem gorgonzola, szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Wraz z daniami degustacyjnymi goście festiwalu otrzymali książeczki „Romans kulinarny”.
Robert Sowa był również jurorem konkursu kulinarnego dla uczniów szkół gastronomicznych, którzy jako pamiątkę otrzymali książki „W poszukiwaniu smaku doskonałego” z dedykacją i autografem autora.
Organizatorzy Festiwalu „Aleja Dobrego Smaku”przygotowali wiele atrakcji kulinarnych, konkursów i koncertów, które odbyły się na scenie ustawionej na Placu Biegańskiego.
W ramach imprezy podczas trzech dni festiwalowych w III Alei Najświętszej Maryi Panny i na Placu Biegańskiego odbył się JARMARK PRODUKTóW REGIONALNYCH. Swoje wyroby zaprezentowały firmy z różnych regionów Polski, produkujące żywność metodami tradycyjnymi.
Osoby odwiedzające imprezę miały możliwość kupna i degustacji potraw przygotowanych przez restauratorów z regionu częstochowskiego. Liczne degustacje i konkursy dla publiczności odbyły się również na stoiskach wystawców.
Organizator:
Częstochowska Organizacja Turystyczna
Aleja Najświętszej Maryi Panny 65
42-217 Częstochowa
tel. 034 368 22 60
e-mail: czot@czestochowa.um.gov.pl
www.czestochowa-czot.pl, czestochowa.pl/turystyka
Współorganizator: Urząd Miasta Częstochowy
Patronat medialny: Gazeta Wyborcza, Radio Katowice, Radio Fiat, Telewizja „Orion”
Impreza dofinansowana przez Urząd Miasta Częstochowy i Zarząd Województwa Śląskiego
Patronat:
Polska Akademia Sztuki Kulinarnej
Krakowskie Warsztaty Carvingowe
Euro-Toques Polska
Program imprezy:
11 czerwca - piątek
Godz. 21.30 - inauguracja I Festiwalu Muzycznego Rodziny Bachów. Pokaz laserowy do muzyki Bacha w aranżacjach rock, pop i jazz. Organizator: Stowarzyszenie Sympatyków Collegium Cantorum w Częstochowie
12 czerwca - sobota
Godz. 12.00 – I Częstochowski Konkurs Piw Domowych
Godz. 12.00 – pokaz warzenia piwa domowego
Godz. 14.00 – parada starych samochodów
Godz. 14.00 – 20.00 – zabawy w „Porcie Magicznym” z udziałem artystów Teatru „Wagabunda” z Krakowa
Godz. 14.00 – konkurs kulinarny dla dzieci z Andrzejem Szuszkiewiczem - Szefem Kuchni hotelu Mercure Patria w Częstochowie
Godz. 16.00 – pokaz kulinarny kuchni węgierskiej w wykonaniu restauratorów z miasta Becescsaba na Węgrzech
Godz. 17.30 – ogłoszenie wyników I Częstochowskiego Konkursu Piw Domowych
Godz.18.00 – kapela podwórkowa „U Andrzeja” z repertuarem pieśni górniczych
Godz. 18.30 – zespół „Janowianie”
Godz. 20.00 – koncert zespołu Agressiva69
Godz. 21.30 – Teatr Ognia w wykonaniu artystów teatru „Wagabunda” z Krakowa
13 czerwca – niedziela
Godz. 11.00 – 15.00 – konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych
Godz. 11.00 – 18.00 – pokaz sztuki carvingu (sztuka rzeźbienia owoców i warzyw), Krakowskie Warsztaty Carvingowe na czele z Pawłem Peroniem, założycielem KWC
Godz. 14.30 – prezentacja kuchni hiszpańskiej w wykonaniu Juana Salvadora Hernandez – właściciela restauracji „Juan” w Częstochowie
Godz. 17.00 – pokaz kulinarny Roberta Sowy - wspólne gotowanie niedzielnego obiadu znanych częstochowian z mistrzem kuchni
Godz. 18.30 – ogłoszenie wyników i wręczenie nagród w konkursach: kulinarnym dla uczniów szkół gastronomicznych oraz „Na najładniejszą kawiarenkę letnią 2010”
Godz. 20.00 - koncert zespołu „De Mono”.