‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

„Jadłospis na lato” Roberta Sowy na Targach LATO 2011

  

Każdego dnia Robert Sowa i Konrad Birek organizowali pokazy kulinarne, podczas których polecali smaczne i zdrowe dania z ryb. Codziennie głównymi bohaterami  byli dorsz i łosoś norweski, serwowane każdorazowo z innymi dodatkami. Pierwszego dnia ryby podano na sposób orientalny z warzywami, sosem sojowym, ziarnami sezamu i świeżymi kiełkami. W sobotę kulinarni mistrzowie przygotowali rybę z warzywami i bazyliowym sosem pesto, natomiast w niedzielę z sosem z sera pleśniowego ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i orzeszkami pinii. Propozycje Roberta Sowy zdecydowanie przypadły do gustu wszystkim zebranym, o czym świadczyły szybko znikające porcje degustacyjne.

 

Podczas Targów LATO 2011 swoje kulinarne propozycje na okres wakacyjny zaprezentowali także inni członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Jerzy Pasikowski serwował zupy kremy – z pomidorów ze świeżymi ziołami i groszkiem ptysiowym oraz z zielonego groszku z grzankami ziołowymi. W przygotowanie i serwowanie dań zaangażował się również Łukasz Kalinowski, zdobywca III miejsca w tegorocznej edycji konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2011”. 

 

Mistrz Cukiernictwa, Tomasz Deker, przygotował mnóstwo niezwykle kolorowych i przepysznych deserów, które zachwyciły dzieci i dorosłych. Przygotowane przez niego słodkości bardzo szybko znikały z półmisków.

Podsumowując kulinarne działania członków Fundacji Klubu Szefów Kuchni podczas Targów LATO 2011, śmiało można powiedzieć, że dzięki nim wiele osób poczuło „niebo w gębie”. 

 

Tegoroczna edycja Targów LATO była wyjątkowa. Swoją ofertę na sezon wiosenno-letni przedstawiło bowiem ponad 400 wystawców. To był niezwykły kiermasz propozycji wypoczynku wakacyjnego i weekendowego w najatrakcyjniejszych rejonach Polski i poza granicami naszego kraju. Wiele z prezentowanych ofert sprzedawanych było w promocyjnych cenach, przygotowanych specjalnie na targi. Zwiedzający mieli okazję do znalezienia w jednym miejscu wszystkiego, co jest niezbędne do zaplanowania udanego wyjazdu.

Organizatorzy powrócili w tym roku do trzydniowej formuły i charakteru Wielkiego Festynu Turystycznego, przygotowując liczne atrakcje z myślą o zapewnieniu dobrej zabawy wszystkim uczestnikom targów. W programie imprezy nie zabrakło ciekawych konkursów z nagrodami, występów artystycznych,  spotkań z podróżnikami, degustacji regionalnych przysmaków oraz gier i zabaw dla dzieci.  Dużą atrakcją były również: wystawa Chorwacji „Be CROative”, bezpłatne warsztaty w ramach akcji „Podróżuj bezpiecznie” i profesjonalny tor gokartowy.

Na targowej scenie, oprócz wspomnianych wcześniej mistrzów kulinarnych, wystąpiła również piosenkarka Majka Jeżowska oraz Paweł Pochwała - znany dziennikarz i prezenter porannego programu TVP1 „Kawa czy herbata?”, a zarazem doświadczony żeglarz, który zachęcał zebranych do aktywnego wypoczynku nad wodą, szczególnie pod żaglami.