Kreując menu Robert Sowa postawił na lekką i zdrową nowoczesną kuchnię polską, uwzględniając produkty regionalne i sezonowe. Mistrz kulinarny zadbał także o lekkość dań, wprowadzając dużą ilość sałat z delikatnymi sosami lub oliwą z oliwek, które podawane będą jako dodatek do ryb i mięs.
Bardzo duży nacisk położony został na polskie produkty spożywcze tak, aby podczas polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej i przed Euro 2012 goście z całego świata mogli spróbować i posmakować tego, co w naszej tradycji kulinarnej jest charakterystyczne, najlepsze i zdrowe. Mamy wspaniałe sery, dorodne warzywa i owoce, wyjątkowe mięsa i wędliny, których nie mogło zabraknąć w skomponowanym przeze mnie menu - powiedział Robert Sowa podczas prezentacji dań.
W nowym menu każdy znajdzie coś dla siebie. Będą ryby, różne gatunki mięs z dodatkami na słodko i na słono, będą makarony, warzywa, omlety, a do tego lekkie sosy. Skomponowane zostały także dania dla wegetarian, dzieci i diabetyków. Robert Sowa zadbał również o serwowane pasażerom LOT-u na krótkich trasach kanapki, proponując wiele odmian i kompozycji smakowych. Serwowane kanapki będą nie tylko pożywne, ale również zdrowe. Reasumując, dla każdego coś smacznego.
A tak to się zaczęło...
Menu Roberta Sowy serwowane jest w samolotach LOT-u w klasie biznesowej od 1 lipca 2009 roku. Dania otrzymały wiele pozytywnych opinii pasażerów – urzekły ich lekkością, różnorodnością i estetyką podania. Współpraca z Robertem Sową okazała się strzałem w dziesiątkę, dlatego została przedłużona na kolejne lata, a od sierpnia 2011 roku rozszerzona została dodatkowo o klasę ekonomiczną.
Przypomnijmy, że w 2009 roku Robert Sowa zwyciężył w konkursie zorganizowanym przez PLL LOT, w którym spośród szefów kuchni najlepszych warszawskich hoteli wyłoniono autora nowego menu dla pasażerów klasy biznes. Zadanie nie było łatwe, ponieważ zaproponowane menu musiało nie tylko być smaczne i trafiać w gust pasażerów, ale również sprostać skomplikowanym wymogom technicznym związanym z transportem, ograniczoną przestrzenią na pokładzie i specyficznymi warunkami na wysokości. Robertowi udało się spełnić wszystkie wymagania, dzięki czemu Spółka LOT Catering już trzeci rok z rzędu przygotowywać będzie posiłki dla pasażerów na podstawie jego receptur.
Robert Sowa, podejmując współpracę z LOT-em, dołączył do grona znanych na świecie szefów kuchni, którzy opracowali menu dla pasażerów linii lotniczych. Dotychczas z amerykańskimi United Airlines współpracował Charlie Trotter, dla British Airlines dania komponował Michel Roux, a dla Thomsonfly menu stworzył włoski mistrz kulinarny Aldo Zilli.
Charlie Trotter (fot. charlietrotters.com) Michel Roux (fot. Independent.co.uk) Aldo Zilli (fot. Zilli-kitchenware.co.uk)