Konferencja zainicjowała akcję firmy Ekoprodukt - europejskiego lidera w przetwórstwie amarantusa, najbardziej wartościowego i najmniej znanego zboża, które coraz śmielej zdobywa polskie stoły. Podczas spotkania przedstawiona została również najnowsza książka „Amarantus. Siła w zbożu. Przepisy kulinarne”, prezentująca gamę nowych, nigdzie dotychczas nie publikowanych przepisów kulinarnych. Każdy uczestnik konferencji otrzymał książkę do osobistego użytku.
Po części konferencyjnej odbyło się śniadanie prasowe, przygotowane przez kucharzy Green Peas eco bar & coffee we współpracy z firmą Ekoprodukt, dzięki czemu uczestnicy mogli nie tylko posłuchać o amarantusie, ale również go skosztować.
Do przygotowania ciekawych i smacznych dań można stosować:
- ziarno amarantusa – bardzo szybko się gotuje,
- makę z amarantusa – zrobioną z prażonego ziarna, mąka ma lekko orzechowy zapach i smak,
- amarantus ekspandowany - świetnie nadaje się do płatków, musli i ciasteczek, jest bardzo lekki
- amarantus w melasie - delikatnie posłodzony
W książce ”Amarantus. Siła w zbożu” można znaleźć propozycje śniadań, obiadów, deserów i kolacji z amarantusa, zboża uchodzącego za źródło młodości i witalności. Przedstawiono nowe pomysły na to, co można wyczarować z amarantusa, który zdobywa coraz więcej fanów wśród miłośników zdrowej i smacznej kuchni. Autorzy liczą na to, że przedstawione propozycje staną się dla Czytelników inspiracją do własnych poszukiwań, gdyż w amarantusie tkwią ogromne możliwości komponowania własnych, oryginalnych, smacznych i pełnowartościowych posiłków.
Informacje o firmie
Ekoprodukt Marek Kubara sp. j. to firma, która powstała w 1993 roku z wielkiej pasji do zdrowego stylu życia, naturalnych produktów i stałego obserwowania wpływu diety na samopoczucie człowieka. Dziś stworzona przez Marka Kubarę firma ma w swojej ofercie wysokiej jakości żywność ekologiczną, ekologiczne produkty dla dzieci, naturalne suplementy diety oraz żywność funkcjonalną.
Przez klientów firma jest ceniona za wysoką jakość produktów, ich doskonały smak oraz oryginalne receptury. Poszukując nowych propozycji dla klientów, Ekoprodukt był pierwszą firmą, która wprowadziła na rynek len mielony- nową, łatwiej przyswajalną i wygodniejszą w użyciu formę popularnego siemienia lnianego. Wśród innych produktów firmy warto wyróżnić Otrębusie, czyli ciasteczka stworzone na bazie otrąb i jogurtu, które zawierają najwyższą zawartość błonnika na rynku (17%). Otrębusie od 2008 roku są także produkowane bez dodatku cukru, w wersji dla diabetyków.
Ofertę firmy Ekoprodukt tworzą cztery grupy produktów – szeroka gama wyrobów ekologicznych – ekoProdukt; seria produktów ekologicznych stworzona z myślą o dzieciach – Kuchnia Króla Maciusia; wartościowe przekąski, ciastka i produkty śniadaniowe - Dobra Kaloria oraz len i suplementy diety. Wspólnym mianownikiem dla całej oferty firmy jest stosowanie wyłącznie naturalnych składników oraz wysoka jakość produktów. Większość wyrobów powstających w rodzinnej firmie w Częstochowie produkowanych jest ręcznie, tradycyjnymi metodami, choć firma sięga także po nowe rozwiązania wpływające na podwyższenie jakości swoich produktów, jak choćby prażenie ziaren, bez tłuszczu za pomocą gorącego powietrza, w zamian smażenia ich na oleju. Autorskie receptury firmy udowadniają także, że to, co wartościowe dla naszego organizmu może być równocześnie rozkoszą dla podniebienia.