‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Konkurs o tytuł „Kulinarny Talent 2010” rozstrzygnięty!

25 marca 2010 roku, podczas targów EuroGastro 2010 odbyła się II edycja Konkursu Sztuki Kulinarnej Roberta Sowy "Kulinarny Talent 2010".

Celem przedsięwzięcia było wyłonienie wybitnych talentów kulinarnych wśród młodych i zdolnych kucharzy. Konkurs to także forma aktywizacji i stymulacji rozwoju zawodowego i poszukiwania nowych kierunków w gastronomii.

kulinarny-talent-2010-1kulinarny-talent-2010-2

Tegoroczną edycję poprowadzili z wdziękiem i gracją Joanna Jabłczyńska oraz z ogromnym profesjonalizmem Robert Sowa.

kulinarny-talent-2010-3kulinarny-talent-2010-4

Uczestników oceniało Jury techniczne w składzie:
Teo Vafidis
Wojciech Modest Amaro
Grzegorz Łapanowski
Józek Seeletso

kulinarny-talent-2010-5kulinarny-talent-2010-6kulinarny-talent-2010-7kulinarny-talent-2010-8

Jury degustacyjne obradowało w składzie:
Maciej Nowak – Przewodniczący Jury
Ewa Wachowicz
Zygmunt Chajzer
Stål Heggelund - Przewodniczący Norweskiej Rady ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza

Nadzór nad Jury technicznym i degustacyjnym sprawował członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni - Konrad Birek.
Na przygotowanie potraw konkursowych uczestnicy mieli 30 minut oraz dodatkowo 15 minut na rozstawienie drobnego sprzętu i produktów na stanowisku pracy. Wszyscy uczestnicy otrzymali od organizatora produkty konkursowe tj. sery marki Lazur, łososia norweskiego zapewnionego przez firmę WILBO i mrożonki firmy Hortex, z których przygotowali 7 dań pokazowych.
II edycja autorskiego konkursu mistrza kuchni Roberta Sowy dobiegła końca. Po emocjonującej rywalizacji wyłoniono zwycięzcę Konkursu „Kulinarny Talent 2010”.

A oto zwycięzcy!

kulinarny-talent-2010-9kulinarny-talent-2010-10

kulinarny-talent-2010-11 Pierwsze miejsce zajął reprezentujący Restaurację Jan-Art Dom z Bełchatowa Rafał Woźniak (840 punktów), który przygotował łososia confit z delikatnym kalafiorem muśniętym truskawką w towarzystwie pierożka z sera błękitnego Lazur i borówek. Szef rekomendujący: Przemysław Wieloch.
Za zasłużone zwycięstwo Laureat konkursu otrzymał wspaniałe nagrody o wartości ok. 20 000 zł:
- statuetkę i dyplom za I miejsce
- 2 osobowy wyjazd turystyczno-szkoleniowy do Norwegii o wartości 8 000 zł
- laptop marki Lenovo 3000-G550 ufundowany przez firmę HORTEX
- zestaw naczyń do gotowania marki Welmax
- robot kuchenny KMIX marki Kenwood
- telewizor 22’ marki Philips ufundowany przez firmę Prymat
- kieliszki Spiegelau- Adina Prestige (Bordeaux, Białe wino, szampan)
- filiżankę Villeroy&Boch oraz specjalny upominek od firmy Mepra
- kosmetyki marki Dermika
- kosz upominkowy od Spółdzielni Mleczarskiej LAZUR
- upominki od firmy NORGE
- upominki od firmy WILBO
- kubek z autografem Roberta Sowy
- książkę Roberta Sowy „W poszukiwaniu Smaku Doskonałego”
- zwrot kosztów dojazdu w wysokości 1000 zł


kulinarny-talent-2010-12 Drugie miejsce zajął reprezentujący Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie Tomasz Jeziorek, który przygotował przysmak z łososia norweskiego- roladki w porach nadziewane serem złocistym Lazur z sosem brokułowo-serowym z nutą sosu owocowego z kaszą kuskus. Nauczyciel: Bogumiła Podgórska.
Zdobywca II miejsca otrzymał nagrody o wartości ok. 10.000 zł:
- statuetkę i dyplom za II miejsce
- telewizor 22’ marki Philips ufundowany przez firmę Prymat
- zestaw naczyń do gotowania marki Welmax
- robot kuchenny KMIX marki Kenwood
- kieliszki Adina Prestige Bordeaux
- filiżankę Villeroy&Boch oraz upominek od firmy Mepra.
- kosmetyki marki Dermika
- kosz upominkowy od Spółdzielni Mleczarskiej LAZUR
- kosz upominkowy ukraińskiej wódki Khortytsa
- upominki od firmy NORGE
- upominki od firmy WILBO
- kubek z autografem Roberta Sowy
- książkę Roberta Sowy „W poszukiwaniu smaku doskonałego”
- zwrot kosztów dojazdu w wysokości 1000 zł


kulinarny-talent-2010-13 Trzecie miejsce zajął Maciej Siąkowski z Restauracji Revelo z Łodzi (szef rekomendujący: Dariusz Kuźniak), który zaserwował maślanego łososia o aromacie trawy cytrynowej z wędzoną pianką z kaszki kukurydzianej i chrupiącym serem Lazur z balsamicznym sosem żurawinowym i delikatnymi warzywami.
Zdobywca III miejsca otrzymał nagrody o łącznej wartości ok. 8000 zł:
- statuetkę i dyplom za III miejsce
- telewizor 22’ marki Philips ufundowany przez firmę Prymat
- naczynia do gotowania marki Welmax
- robot kuchenny KMIX marki Kenwood
- kosmetyki marki Dermika
- kieliszki Adina Prestige Bordeaux
- filiżankę Villeroy&Boch oraz upominek od firmy Mepra
- kosz upominkowy od Spółdzielni Mleczarskiej LAZUR
- kosz upominkowy ukraińskiej wódki Khortytsa
- upominki od firmy NORGE
- upominki od firmy WILBO
- kubek z autografem Roberta Sowy
- książkę Roberta Sowy „W poszukiwaniu smaku doskonałego”
- zwrot kosztów dojazdu w wysokości 1000 zł


kulinarny-talent-2010-14 Nagrodę Jury degustacyjnego - Statuetkę za Smak z rąk Macieja Nowaka przyjął zwycięzca konkursu Rafał Woźniak.
Laureat tego tytułu otrzymał również:
- dyplom – wyróżnienie za smak
- laptop ufundowany przez Spółdzielnię Mleczarską Lazur
- blender marki Kenwood
- zestaw noży kucharskich ufundowany przez firmę InterEuropol
- kosz upominkowy od Spółdzielni Mleczarskiej LAZUR
- kosz upominkowy ukraińskiej wódki Khortytsa
- upominki od firmy NORGE
- kubek z autografem Roberta Sowy
- książkę Roberta Sowy „W poszukiwaniu smaku doskonałego”


Laureaci i uczestnicy konkursu otrzymali cenne nagrody:
• Komplety ekskluzywnych naczyń do gotowania marki WELMAX
• Telewizory LCD 22” ufundowane przez PRYMAT
• Roboty planetarne i blendery marki Kenwood
• Laptopy ufundowane przez Hortex
• Expresy do kawy marki Nespresso
• Kosze upominkowe wódki Khortytsa
• Kosze upominkowe od Spółdzielni Mleczarskiej LAZUR
• Zestawy kosmetyków marki Dermika
• Zestaw noży kucharskich ufundowany przez InterEuropol
Podczas Konkursu odbyły się pokazy kulinarne i degustacje:
- Spółdzielnia Mleczarska Lazur - degustacja serów marki Lazur
- Hortex - degustacja potraw z wykorzystaniem warzyw i owoców
- Wilbo - pokaz sushi
- Wilbo i InterEuropol - degustacja śledzi i pieczywa pt. Fantazje śledziowe.
- Prezentacja napoju energetycznego Run Cool + wiele niespodzianek
- Nespresso - degustacja kawy
- Ukraińska wódka Khortytsa - (ew. pokaz barmański) połączony z degustacją drinków.
- Degustacja i prezentacja drinka smoothie (truskawki i ananas Hortex zmiksowane w mikserze smoothie pro marki Kenwood)

kulinarny-talent-2010-15kulinarny-talent-2010-16kulinarny-talent-2010-17kulinarny-talent-2010-18