25 marca 2010 roku, podczas targów EuroGastro 2010 odbyła się II edycja Konkursu Sztuki Kulinarnej Roberta Sowy "Kulinarny Talent 2010".
Celem przedsięwzięcia było wyłonienie wybitnych talentów kulinarnych wśród młodych i zdolnych kucharzy. Konkurs to także forma aktywizacji i stymulacji rozwoju zawodowego i poszukiwania nowych kierunków w gastronomii.
Tegoroczną edycję poprowadzili z wdziękiem i gracją Joanna Jabłczyńska oraz z ogromnym profesjonalizmem Robert Sowa.
Uczestników oceniało Jury techniczne w składzie:
Teo Vafidis
Wojciech Modest Amaro
Grzegorz Łapanowski
Józek Seeletso
Jury degustacyjne obradowało w składzie:
Maciej Nowak – Przewodniczący Jury
Ewa Wachowicz
Zygmunt Chajzer
Stål Heggelund - Przewodniczący Norweskiej Rady ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza
Nadzór nad Jury technicznym i degustacyjnym sprawował członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni - Konrad Birek.
Na przygotowanie potraw konkursowych uczestnicy mieli 30 minut oraz dodatkowo 15 minut na rozstawienie drobnego sprzętu i produktów na stanowisku pracy. Wszyscy uczestnicy otrzymali od organizatora produkty konkursowe tj. sery marki Lazur, łososia norweskiego zapewnionego przez firmę WILBO i mrożonki firmy Hortex, z których przygotowali 7 dań pokazowych.
II edycja autorskiego konkursu mistrza kuchni Roberta Sowy dobiegła końca. Po emocjonującej rywalizacji wyłoniono zwycięzcę Konkursu „Kulinarny Talent 2010”.
A oto zwycięzcy!
Pierwsze miejsce zajął reprezentujący Restaurację Jan-Art Dom z Bełchatowa Rafał Woźniak (840 punktów), który przygotował łososia confit z delikatnym kalafiorem muśniętym truskawką w towarzystwie pierożka z sera błękitnego Lazur i borówek. Szef rekomendujący: Przemysław Wieloch.
Za zasłużone zwycięstwo Laureat konkursu otrzymał wspaniałe nagrody o wartości ok. 20 000 zł:
- statuetkę i dyplom za I miejsce
- 2 osobowy wyjazd turystyczno-szkoleniowy do Norwegii o wartości 8 000 zł
- laptop marki Lenovo 3000-G550 ufundowany przez firmę HORTEX
- zestaw naczyń do gotowania marki Welmax
- robot kuchenny KMIX marki Kenwood
- telewizor 22’ marki Philips ufundowany przez firmę Prymat
- kieliszki Spiegelau- Adina Prestige (Bordeaux, Białe wino, szampan)
- filiżankę Villeroy&Boch oraz specjalny upominek od firmy Mepra
- kosmetyki marki Dermika
- kosz upominkowy od Spółdzielni Mleczarskiej LAZUR
- upominki od firmy NORGE
- upominki od firmy WILBO
- kubek z autografem Roberta Sowy
- książkę Roberta Sowy „W poszukiwaniu Smaku Doskonałego”
- zwrot kosztów dojazdu w wysokości 1000 zł
Drugie miejsce zajął reprezentujący Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie Tomasz Jeziorek, który przygotował przysmak z łososia norweskiego- roladki w porach nadziewane serem złocistym Lazur z sosem brokułowo-serowym z nutą sosu owocowego z kaszą kuskus. Nauczyciel: Bogumiła Podgórska.
Zdobywca II miejsca otrzymał nagrody o wartości ok. 10.000 zł:
- statuetkę i dyplom za II miejsce
- telewizor 22’ marki Philips ufundowany przez firmę Prymat
- zestaw naczyń do gotowania marki Welmax
- robot kuchenny KMIX marki Kenwood
- kieliszki Adina Prestige Bordeaux
- filiżankę Villeroy&Boch oraz upominek od firmy Mepra.
- kosmetyki marki Dermika
- kosz upominkowy od Spółdzielni Mleczarskiej LAZUR
- kosz upominkowy ukraińskiej wódki Khortytsa
- upominki od firmy NORGE
- upominki od firmy WILBO
- kubek z autografem Roberta Sowy
- książkę Roberta Sowy „W poszukiwaniu smaku doskonałego”
- zwrot kosztów dojazdu w wysokości 1000 zł
Trzecie miejsce zajął Maciej Siąkowski z Restauracji Revelo z Łodzi (szef rekomendujący: Dariusz Kuźniak), który zaserwował maślanego łososia o aromacie trawy cytrynowej z wędzoną pianką z kaszki kukurydzianej i chrupiącym serem Lazur z balsamicznym sosem żurawinowym i delikatnymi warzywami.
Zdobywca III miejsca otrzymał nagrody o łącznej wartości ok. 8000 zł:
- statuetkę i dyplom za III miejsce
- telewizor 22’ marki Philips ufundowany przez firmę Prymat
- naczynia do gotowania marki Welmax
- robot kuchenny KMIX marki Kenwood
- kosmetyki marki Dermika
- kieliszki Adina Prestige Bordeaux
- filiżankę Villeroy&Boch oraz upominek od firmy Mepra
- kosz upominkowy od Spółdzielni Mleczarskiej LAZUR
- kosz upominkowy ukraińskiej wódki Khortytsa
- upominki od firmy NORGE
- upominki od firmy WILBO
- kubek z autografem Roberta Sowy
- książkę Roberta Sowy „W poszukiwaniu smaku doskonałego”
- zwrot kosztów dojazdu w wysokości 1000 zł
Nagrodę Jury degustacyjnego - Statuetkę za Smak z rąk Macieja Nowaka przyjął zwycięzca konkursu Rafał Woźniak.
Laureat tego tytułu otrzymał również:
- dyplom – wyróżnienie za smak
- laptop ufundowany przez Spółdzielnię Mleczarską Lazur
- blender marki Kenwood
- zestaw noży kucharskich ufundowany przez firmę InterEuropol
- kosz upominkowy od Spółdzielni Mleczarskiej LAZUR
- kosz upominkowy ukraińskiej wódki Khortytsa
- upominki od firmy NORGE
- kubek z autografem Roberta Sowy
- książkę Roberta Sowy „W poszukiwaniu smaku doskonałego”
Laureaci i uczestnicy konkursu otrzymali cenne nagrody:
• Komplety ekskluzywnych naczyń do gotowania marki WELMAX
• Telewizory LCD 22” ufundowane przez PRYMAT
• Roboty planetarne i blendery marki Kenwood
• Laptopy ufundowane przez Hortex
• Expresy do kawy marki Nespresso
• Kosze upominkowe wódki Khortytsa
• Kosze upominkowe od Spółdzielni Mleczarskiej LAZUR
• Zestawy kosmetyków marki Dermika
• Zestaw noży kucharskich ufundowany przez InterEuropol
Podczas Konkursu odbyły się pokazy kulinarne i degustacje:
- Spółdzielnia Mleczarska Lazur - degustacja serów marki Lazur
- Hortex - degustacja potraw z wykorzystaniem warzyw i owoców
- Wilbo - pokaz sushi
- Wilbo i InterEuropol - degustacja śledzi i pieczywa pt. Fantazje śledziowe.
- Prezentacja napoju energetycznego Run Cool + wiele niespodzianek
- Nespresso - degustacja kawy
- Ukraińska wódka Khortytsa - (ew. pokaz barmański) połączony z degustacją drinków.
- Degustacja i prezentacja drinka smoothie (truskawki i ananas Hortex zmiksowane w mikserze smoothie pro marki Kenwood)