Celem konkursu było wyłonienie potrawy świątecznej związanej z Bożym Narodzeniem, charakterystycznej dla regionu województwa świętokrzyskiego. Potrawy musiały odzwierciedlać charakter i kulturę regionu oraz zakorzenione w tradycji kulinarnej bożonarodzeniowe zwyczaje.
W konkursie uczestniczyły wszystkie gminy z całego województwa, a w ścisłym finale rywalizowało ze sobą 14 potraw, które zostały wyłonione podczas wcześniejszych eliminacji.
W konkursie zwyciężyła Pani Anna Paluch z Koprzywnicy, która urzekła jury pod przewodnictwem Roberta Sowy aromatycznym karpiem faszerowanym kaszą gryczaną i grzybami. Drugie miejsce zajął postny barszcz wigilijny z kruchymi pierożkami autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich z Gozdu (gmina Łączna). Na trzeciej pozycji uplasowały się grycoki (rodzaj pyz nadziewanych farszem grzybowym) przygotowane przez Zespół Obrzędowy „Kowalanki” z gminy Sitkówka-Nowiny. Nagrody zwycięzcom wręczała osobiście wojewoda Bożentyna Pałka-Koruba oraz wicewojewoda województwa świętokrzyskiego Piotr Żołądek.
Wszystkie osoby, które odwiedziły tego dnia Wojewódzki Dom Kultury mogły skosztować konkursowych rarytasów przygotowanych przez najlepsze ekipy kucharskie regionu oraz obejrzeć pokaz kulinarny Roberta Sowy, podczas którego znany mistrz kulinarny przygotował dwa świąteczne dania: zupę borowikową z plastrami wędzonego łososia oraz sandacza z sosem z grzybów leśnych.