‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Konkurs "Świętokrzyski Mistrz Kuchni" rozstrzygnięty!

 

Konkurs odbywał się w dwóch kategoriach. W pierwszej kategorii uczestniczyli profesjonalni kucharze pracujący na stałe w restauracjach i hotelach, czyli wszyscy, którzy mają wykształcenie kucharza lub pracują w tym zawodzie. W drugiej kategorii wystartowali amatorzy, pasjonaci gotowania w domowym zaciszu. Każda ekipa miała za zadanie przygotowanie dwóch potraw - dania głównego z wykotrzystaniem polędwicy wołowej i dowolnego rodzaju dodatków z ziemniaków oraz ciepłej zakąski wegetariańskiej z wykorzystaniem sera dor blue.

Hotel Tęczowy Młyn już od rana tętnił życiem. W pierwszej koljeności do zawodów stanęli kucharze-amatorzy, a wśród nich ulubieniec publiczności 15-letni Jakub Król. Następnie stanowiska oddano we władanie profesjonalistom pracującym w świętokrzyskich restauracjach i hotelach.

Kulinarne zmagania oceniali znani i cenieni polscy kucharze: Robert Sowa, Arkadiusz Ślusarenko , Mirosław Szajkowski z firmy Unilever, Mirosław Jabłoński , Rafał Godziemski i Janusz Pyra . W gronie jurorów zasiedli także miłośnicy dobrej kuchni: wokalista Andrzej Piaseczny oraz dyrektor szpitala dziecięcego w Kielcach Włodzimierz Wielgus.

Oto laureaci konkursu w kategorii profesjonalistów:
I miejsce – Łukasz Wasik i Leslie Murrain z Hotelu Łysogóry w Kielcach
II miejsce – Kamil Piwowarczyk i Tomasz Soczumski z restauracji Castor w Kielcach
III miejsce – Michał Musiał i Andrzej Gad z Hotelu Tęczowy Młyn w Kielcach

Zwycięzcy w grupie kucharzy-amatorów:
I miejsce – Alicja Podstawka i Wioletta Radziejewska
II miejsce – Kamila i Jakub Karpeta
III miejsce – Agnieszka Sadowska i Mateusz Skrzyniarz
Wyróżnienie otrzymał również najmłodszy uczestnik konkursu - Jakub Król.

Wszystkim serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów w kulinariach!