Organizatorami przedsięwzięcia byli DORA METAL, ZSG im. Eugeniusza Pijanowskiego przy merytorycznym wsparciu Klubu Szefów Kuchni oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Obecni byli przedstawiciele miasta, kuratorium oświaty i biura edukacji. Wydarzeniu patronowało Biuro Edukacji Miasta, a jego celem była rywalizacja, ale przede wszystkim możliwość zaprezentowania swoich umiejętności przez uczniów najlepszych szkół gastronomicznych województwa mazowieckiego. Sztuka polegała na wykazanie się umiejętnościami w przygotowaniu oryginalnych wigilijnych przekąsek zimnych i dań gorących charakterystycznych dla kuchni polskiej, z wykorzystaniem śledzia i fileta z karpia.
Nowością był fakt, wszyscy uczestnicy jednocześnie przygotowywali potrawy, a nie tak jak dotychczas bywało na tego typu konkursach, że uczestnicy losowali godzinę i przygotowywali potrawy po kolei. Do każdego stanowiska w trakcie konkursu można było podejść i przyglądać się sposobowi przygotowania potrawy. Trudność polegała także na tym, że uczestnicy konkursu mieli 1,5 godziny na przygotowanie dwóch potraw w ilości 6 porcji.
W konkursie wzięło udział 8 szkół. Każdą z nich reprezentowały dwie drużyny dwuosobowe, a więc jednocześnie w rywalizacji udział wzięły 32 osoby. W jury, pod przewodnictwem pana Jerzego Pasikowskiego zasiadły takie osobistości polskiej gastronomii, jak: Honorata Skowrońska, Maria Burska, Robert Sowa, Karol Okrasa, Jarosław Uściński, Marcin Piotrowski i Mirosław Reszczyk.