‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Konkurs "Wigilijne dania rybne 2010" rozstrzygnięty!

 

Organizatorem konkursu byli: Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego mieszczący się przy ul. Poznańskiej 6/8 w Warszawie oraz Grupa Dora Metal – producent urządzeń i mebli gastronomicznych ze stali nierdzewnej. Wsparcie merytoryczne  zapewnili: Fundacja  Klubu Szefów Kuchni, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz firma LIMITO i NORGE. Konkursowi patronowało  Biuro Edukacji Miasta.

Celem głównym konkursu było wykazanie się znajomością w przygotowaniu dań o charakterze wigilijnym z wykorzystaniem łososia.
W turnieju udział wzięło piętnastu uczniów.
Po oficjalnym otwarciu konkursu odbyło się spotkanie z trenerami i reprezentantami juniorów, którzy brali udział w Kulinarnych Mistrzostwach Świata w Luksemburgu i zdobyli tam wysokie trzecie miejsce.

 

Po części oficjalnej rozpoczęły się zmagania konkursowe. Do walki o atrakcyjne nagrody stanęło 15 zawodników. Oto lista uczestników:
1/ Patrycja Kwiatkowska (Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie)
2/ Michał Szewczyk (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Stanisława Staszica w Siedlcach)
3/ Kamil Kowalski (Zespół Szkół nr 2 w Mławie)
4/ Artur Piasecki (Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ul. Komorskiej w Warszawie)
5/ Daniel Podlasin (Zespół Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku)
6/ Debora Warchoł (Technikum Hotelarsko-Turystyczno-Gastronomiczne nr 21 przy ul. Krasnołęckiej w Warszawie)
7/ Adrian Jastrzębski (Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Otwocku)
8/ Ariel Świstak (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej w Warszawie)
9/ Agnieszka Franczyk (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Pomiechówku)
10/ Przemysław Tomaszewski (Zespół Szkół Zawodowych i Licealnych im. dra Kazimierza Hołogi w Nowym Tomyślu
11/ Kamil Łata (Centrum Kształcenia Praktycznego w Makowie Mazowieckim)
12/ Cezary Powała (Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie)
13/ Michał Muraszow (Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie)
14/ Dominik Pochmara (Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie)
15/ Marcin Zawadzki (Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie)

W jury konkursu pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego zasiedli znani mistrzowie kulinarni i pasjonaci sztuki kulinarnej: Robert Sowa, Grzegorz Łapanowski, Tomasz Gawrzyński (Limito), Marcin Piotrowski, Theofilos Vafidis, Jarosław Uściński, Mirosław Reszczyk, Piotr Kornet i Grzegorz Cielecki.

Po zakończeniu zmagań konkursowych, podczas oczekiwania na wyniki, Grzegorz Łapanowski poprowadził licytację kitla brązowych medalistów polskiej reprezentacji juniorów z Luksemburga i piernikowej chatki. Udało się zebrać 1000 zł, które przeznaczone zostanie na rzecz osób ze stwardnieniem rozsianym.

 

Po podsumowaniu głosów jury najlepszy okazał się Cezary Powała – uczeń reprezentujący warszawski Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego. Przygotowany przez niego łosoś norweski podany na sosie malinowym z pianką chrzanową zachwycił jurorów i zdeklasował rywali. Drugie miejsce przypadło Agnieszce Franczyk z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Pomiechówku, która przygotowała roladki struclowe z łososia, otoczone szpinakiem i podgrzybkami podane z aromatycznym sosem koperkowym. Miejsce trzecie zajął Kamil Kowalski z Zespołu Szkół nr 2 w Mławie za roladki z łososia z żółtym ryżem i blanszowanymi warzywami.

 

Natomiast osobowością konkursu został Marcin Zawadzki z Zespołu Szkół im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie, który przyrządził pieczonego łososia norweskiego muśniętego aromatyczną śliwką podanego z wigilijnym musem ziemniaczanym i sosem śmietankowo-kaparowym.

Po ogłoszeniu wyników odbyła się  uroczysta Gala, podczas której wręczono zwycięzcom dyplomy i nagrody. Warto również wspomnieć, że laureaci konkursu będą kandydować do polskiej reprezentacji juniorów na kolejne Kulinarne Mistrzostwa Świata w Luksemburgu.

Organizatorzy:

Sponsorzy:

Partnerzy: