Konrad postanowił przekonać widzów, jak ciekawe potrawy można przygotować na bazie różnych rodzajów kapusty. Ponieważ przygotowywał swoje dania na obiad dla 4-osobowej rodziny, użył mini kapust. Pojawiające się na rynku małe kapusty to doskonała alternatywa dla dużych główek, które rzadko można wykorzystać w całości do przygotowania jednego posiłku.
Konrad zaprezentował na antenie trzy dania, które niewątpliwie zachwycą Państwa podniebienia.
Sałatka z czerwonej mini kapusty z gruszką, selerem naciowym i sosem jogurtowo-musztardowym
Składniki dla 4 osób:
1 por (tylko biała część)
2 łodygi selera naciowego lub kopru włoskiego
2 obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych gruszki
½ główki czerwonej mini kapusty
2 pokrojone w piórka czerwone cebule
8 pokrojonych na cząstki rzodkiewek
80 g łuskanych orzechów włoskich
Sos:
250 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki musztardy
1 łyżka oliwy z oliwek
Sok z ½ cytryny
1 mały pęczek natki pietruszki
1 mały pęczek szczypiorku
Sól czosnkowa, pieprz czarny mielony, kurkuma do smaku
Sposób przygotowania:
Do poszatkowanej kapusty dodać umytego i pokrojonego w plastry pora, selera i gruszki oraz rzodkiewki, cebulę i orzechy. Jogurt połączyć z musztardą, oliwą, sokiem z cytryny, posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. Sos doprawić do smaku i polać nim przygotowane wcześniej warzywa. Przed podaniem sałatkę można delikatnie wymieszać.
Zapiekanka z farszem mięsnym, liśćmi mini kapusty włoskiej, pomidorami i wędzonym serem
Składniki dla 4 osób:
16 sparzonych liści mini kapusty włoskiej
1 pokrojona w kostkę cebula
4 pokrojone w paski plastry boczku
1 obrana i starta na grubych oczkach marchew
600 g zmielonego mięsa wieprzowego
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 puszka (200g) pomidorów bez skóry
Sól, pieprz, tymianek do smaku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
200 g startego, wędzonego sera
Sposób przygotowania:
Cebulę podsmażyć z boczkiem i marchewką, a następnie dodać mięso. Całość dusić około 15 minut, doprawiając do smaku czosnkiem, solą, pieprzem i tymiankiem. Na zakończenie gotowania dodać przetarte pomidory i pietruszkę. Zagotować i odstawić.
Na spód naczynia żaroodpornego wyłożyć 4 liście mini kapusty włoskiej, na nich ułożyć 1/3 przygotowanego farszu mięsnego i ¼ startego sera. Czynność tę powtórzyć trzykrotnie tak, aby na wierzchu była warstwa kapusty posypana serem.
Tak przygotowaną zapiekankę przykryć pergaminem i piec przez godzinę w temperaturze 180˚C. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, najlepiej z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Polędwiczka wieprzowa w plastrach szynki dojrzewającej podana na białej mini kapuście z borowikami
Składniki dla 4 osób:
800 g polędwiczki wieprzowej
2 łyżki oliwy z oliwek
2 rozgniecione ząbki czosnku
Kilka gałązek świeżego tymianku
Sól, pieprz do smaku
8 plastrów szynki parmeńskiej
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
200 g borowików
100 g bekonu
1 mała główka białej kapusty
50 ml białego wina
100 ml śmietany 36%
100 g sosu pesto
½ pęczka koperku
Sól, biały pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z błon, po czym pokroić na 8 kawałków. Każdy lekko rozbić ręką i zamarynować w oliwie, czosnku i ziołach. Następnie dokładnie owinąć plastrem szynki, obsmażyć krótko na patelni, ułożyć na blasze i wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Kapustę, borowiki i bekon pokroić w drobną kostkę lub w paski, koperek posiekać. Bekon i borowiki podsmażyć na oliwie połączonej z masłem, a następnie dodać białą kapustę. Gdy kapusta lekko zmięknie, dodać białe wino, śmietanę, sos pesto i koperek. Całość doprawić do smaku.
Na każdym talerzu ułożyć kapustę z grzybami, a na niej po dwa kawałki polędwiczki w szynce.