‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Konrad Birek w programie „Kawa czy herbata?”

 

Ze względu na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia kulinarnym tematem  odcinka były śledzie. Konrad zaproponował widzom kilka ciekawych przepisów. Oto niektóre z nich…

 

ŚLEDŹ NORWESKI Z SOSEM PIERNIKOWYM I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Składniki dla 4 osób:
500 g solonych i wymoczonych śledzi norweskich
Marynata:
1 szklanka octu winnego
1 łyżka zmiksowanego marynowanego imbiru
½ łyżeczki cynamonu
5 goździków Prymat
5 ziaren pieprzu Prymat
2 ziarna ziela angielskiego Prymat
4 liście laurowe Prymat

Sos:
½ kg czerstwego piernika
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki miodu gryczanego
100 ml miodu pitnego
2 łyżki soku z cytryny
Sól, pieprz, imbiru do smaku

Dekoracja:
Kora cynamonowa
Sałata frisée
Grubo pokrojony szczypiorek

Sposób przygotowania:
Ocet winny ugotować z pozostałymi składnikami marynaty, wystudzić. Powstałą marynatą zalać filety śledziowe i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle własnego gustu.
Na tak przygotowanym aromatycznym sosie ułożyć pokrojone na kawałki śledzie norweskie, udekorować całymi orzechami włoskimi, sałatą frisée, szczypiorkiem i korą cynamonową.

 

NORWESKIE ROLADKI ZE ŚLEDZIA Z MUSEM Z ŁOSOSIA

Składniki dla 4 osób:
12 filetów ze śledzia norweskiego
Mus z łososia:
400 g  wędzonego na gorąco łososia norweskiego bez skóry i ości
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 posiekana w kostkę szalotka
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
Sól, pieprz, tabasco do smaku

Dekoracja:
Gałazki koperku
cząstki cytryny i limonki
Plastry wędzonego łososia norweskiego
12 kaparów
4 łyzki kwaśnej smietany lub gęstego jogurtu

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki musu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Filety ze śledzia pokroić w plastry jednakowej grubości, na każdym filecie ułożyć mus z łososia i zwinąć w roladki. Na każdej roladce ułożyć rulonik z wędzonego łososia norweskiego i udekorować kaparami. Danie podawać z kwaśną śmietaną i cząstkami cytryny.

 

TORCIK ZE ŚLEDZIA NORWESKIEGO Z KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI

Składniki dla 4 osób:
4 pokrojone w kostkę filety śledziowe
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
2 pokrojone w kostkę szalotki
1 pokrojony w kostkę ugotowany ziemniak
4 pokrojone w kostkę suszone pomidory 
1 łyżka posiekanych dużych kaparów
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
50 ml czystej białej wódki
Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Konfitura z cebuli:
4 pokrojone w piórka czerwone cebule
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
100 ml czerwonego wina
50 ml  syropu z grenadiny
Mix przypraw korzennych
Sól, czarny pieprz do smaku

Dekoracja:
Paluszki grissini
Rukola
Cząstki cytryny
Duże kapary
Pomidory suszone

Sposób przygotowania:
Wszystkie posiekane składniki torciku śledziowego połączyć, doprawić do smaku i odstawić do lodówki. Cebulę podsmażyć na maśle, dodać miód, wino i grenadinę, a następnie całość dusić do momentu zgęstnienia. Konfiturę doprawić do smaku i odstawić do wystudzenia. Torcik śledziowy ułożyć na talerzach, udekorować rukolą, suszonymi pomidorami, kaparami i cząstkami cytryny. Danie podawać z paluszkami grissini i aromatyczną konfiturą z czerwonej cebuli z przyprawami korzennymi.