‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Konrad Birek w TVP 1

 

Konrad przekonał widzów, że kiedy za oknem szaleje deszcz i jest zimno, receptą mogą okazać się kulinaria… Jesienią często dopada nas zmęczenie i senność, dlatego w tym okresie warto zadbać o dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych, które zapewnią nam zarówno dobre samopoczucie, jak i odporność na zmieniające się warunki pogodowe.

Jesienną dietę warto opierać na pożywnych mięsach, rybach i owocach morza, nie zapominając o bogatych w witaminę C owocach i warzywach. Godny polecenia jest również bakteriobójczy czosnek, który podniesie walory smakowe dań i  wzmocni odporność organizmu.

Konrad zaprezentował trzy dania, które nie tylko zachwycą Państwa podniebienia, ale również pomogą zachować siły witalne potrzebne do walki z jesiennym zmęczeniem. Oto one...

 

Wołowina duszona w czerwonym winie z warzywami

Składniki dla 4 osób:
300 g wołowiny zrazowej lub polędwicy
4 łyżki oliwy z oliwek
1 pokrojona w kostkę cebula
100 g ugotowanych i pokrojonych w kostkę borowików
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 mała, obrana i pokrojona w kostkę marchew
1 nieduża, obrana i pokrojona w kostkę pietruszka
Kilka gałązek świeżego tymianku
100 ml czerwonego wina
200 ml rosołu wołowego
Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie do smaku
2 łyżki klasycznej zasmażki z masła i mąki

Ciasto:
200 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
90 g masła
4 łyżki kwaśnej śmietany

Masło do wysmarowania naczynia
1 rozkłócone jajko

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać przez sito, posiekać z tłuszczem, dodać śmietanę i sól, dokładnie wyrobić. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, owinąć je plastikową folią i wstawić na godzinę do lodówki.
Umyte i oczyszczone mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanych dwóch łyżkach oliwy i zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię wlać pozostałą oliwę, dodać cebulę, borowiki, czosnek, marchew i pietruszkę. Po chwili dodać mięso, gałązki tymianku, liść laurowy i ziele angielskie, a następnie wlać  wino i rosół. Całość gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie. Gulasz doprawić do smaku i zagęścić rozpuszczoną zasmażką.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie porcje i rozwałkować, podsypując je lekko mąką.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć na nie pierwszą porcję ciasta i piec 5 minut w temperaturze 200°C. Na tak przygotowanym spodzie ułożyć wystudzoną wołowinę z warzywami i przykryć drugą porcja ciasta. Brzegi dokładnie zlepić, a wierzch naciąć na środku i posmarować rozkłóconym jajkiem. Z resztek ciasta można powycinać ulubione wzory i ułożyć je na wierzchu, co dodatkowo urozmaici wygląd dania. Całość piec przez ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Podawać bezpośrednio po upieczeniu.

 

Hiszpańska zupa z papryką i kiełbasą chorizo
 
Składniki dla 4 osób:
200 g ugotowanej lub konserwowej cieciorki (białego groszku)
100 g pokrojonego w paseczki chudego boczku
100 g pokrojonej w półplastry kiełbasy chorizo
2 pokrojone w plasterki cebule dymki ze szczypiorem
2 pokrojone w kostkę ziemniaki
100 g pomidorów pelati
1 litr bulionu
1 pokrojona w paseczki marchewka
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
1 pokrojona w kostkę czerwona papryka
4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy do smaku: sól, czarny pieprz, liść laurowy, szafran, pikantna czerwona papryka

Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć cebulę, boczek, kiełbasę chorizo, marchewkę, paprykę i  czosnek. Następnie wszystko wraz z cieciorką dodać  do gotującego się bulionu z ziemniakami.
Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać pomidory i szczypior, całość doprawić do smaku.
Aromatyczną zupę podawać z łyżką kwaśnej śmietany i świeżo siekaną natką pietruszki.

 

Gruszki w sosie karmelowym

Składniki dla 4 osób:
4 świeże gruszki
4 łyżki cukru
5 goździków
Kora cynamonowa
sok z jednej cytryny
1 łyżka likieru miętowego
350 g cukru
500 ml śmietany 36%
1 laska wanilii

Do dekoracji: owoce, świeża mięta

Sposób przygotowania:
Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Następnie owoce włożyć do garnka, zalać wodą, dodać 4 łyżki cukru, goździki, korę cynamonową, sok z cytryny i likier miętowy. Całość gotować na wolnym ogniu do momentu, aż owoce będą miękkie, a sos osiągnie konsystencję syropu.
W rondelku skarmelizować cukier, dodać śmietanę i laskę wanilii. Gotować na małym ogniu aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Gruszki rozkroić w wachlarz i ułożyć na talerzach. Przed podaniem polać sosem karmelowym, udekorować owocami i świeżą miętą.