W połowie lutego 2016 r. zwiedzający Międzynarodowe Targi HoReCa 2016 w centrum wystawienniczym Metropolitan Expo w Atenach mogli zobaczyć pokaz kulinarnych umiejętności Roberta Sowy i Teo Vafidisa.
Na zaproszenie greckiego Klubu Szefów Kuchni Robert Sowa z przyjemnością promował w Atenach polską kuchnię, podbijając serca i żołądki Greków dwoma daniami - pieczoną polędwicą z dorsza z sosem z ogórków kiszonych i piersią kaczki z gruszkami karmelizowanymi w śliwowicy.
Tegoroczna edycja targów ściągnęła wiele firm z Grecji i zagranicy, udział wzięło 550 wystawców i około 210 tysięcy odwiedzających. Statystyki pokazały, że frekwencja w porównaniu z rokiem 2015 wzrosła o 43%.
Podczas kilkudniowej wizyty w Grecji, Robert znalazł czas na delektowanie się pięknymi krajobrazami i wyśmienitą kuchnią Grecji. Oto krótka fotorelacja...
Spotkanie z greckimi Szefami przy pysznej jagnięcinie
Targ rybny w Atenach: mątwa, czerwony cefal, sardynki i ośmiornice.
Grecy kochają podroby i bycze jądra, a także pieczone baranie głowy
Malowniczy klimat wysp, serdeczni i uśmiechnięci ludzie, a przede wszystkim pyyyszne jedzenie. Aegina, Poros, Hydra... każda z wysp to niesamowite wrażenia i widoki. No i Robert Sowa udający Greka :)
Piękny Pireus, a w nim najlepsza tawerna z owocami morza - prosto i obłędnie
Souvlaki, tzatziki, pikantna pasta tirokafteri i inne greckie przysmaki w doborowym towarzystwie. A do tego... ouzo lub Retsina Malamatina - wino z dodatkiem żywicy sosnowej
A tydzień później... w N31 restaurant & bar gościł jeden z greckich szefów kuchni - Miltos Karoubas, który z przyjemnością skosztował dań kuchni polskiej przygotowanych przez Roberta Sowę i jego ekipę.