W finałowych zmaganiach uczestniczyło dwanaście osób, w tym dziesięciu zawodowych kucharzy i dwóch uczniów reprezentujących szkoły gastronomiczne. Ich zadanie z pozoru wydawało się łatwe. Wystarczyło przygotować danie główne, które swym smakiem zachwyci jurorów.
Ale było też małe utrudnienie - wszystkie dania musiały zawierać produkty obowiązkowe określone w regulaminie: polędwicę wieprzową PINI POLSKA, ślimaki podwójnie parzone hodowane na jarmużu Snails Garden, kalafior romanesco lub szparagi Oerlemans, min. jeden z owoców (melon, arbuz, jeżyna, truskawka) oraz kiełki (rzodkiewki, lucerny lub słonecznika) firmy Bukat, a także kawę Nespresso i przyprawy mecenasa konkursu – firmy PRYMAT.
Gratulujemy laureatom konkursu, którzy w drodze do kulinarnego podium pokonali bardzo silną konkurencję. Oto najlepsi z najlepszych...
Pierwsze miejsce zajął Paweł Laśkiewicz pracujący w Hotelu Bohema w Bydgoszczy (zwycięskie danie: polędwica wieprzowa/ boczek/ ślimak/ kasztan/ seler/ czarny bez)
Drugi był Grzegorz Miśta z pabianickiego hotelu Fabryka Wełny (danie: polędwiczka wieprzowa/ purée z kalafiora, gruszki i kajmaku/ sos jeżynowo-kawowy/ ślimak marynowany w ziołach/ dynia piżmowa confit)
Na trzecim miejscu uplasowała się Aleksandra Siekierko z Warszawy (danie: polędwiczka wieprzowa/ boczek glazurowany/ kawior kawowy).
Konkurs poprowadził, wraz z Robertem Sową, przesympatyczny Paweł Pochwała, a finałowe dania oceniały dwa zespoły jurorskie – jury profesjonalne i jury gwiazd. Oceniane były m.in. mis en place i , techniki kulinarne, a także smak i estetyka podania, czyli to, na co zwracają uwagę Klienci restauracji.
W gronie jurorów degustacyjnych zasiadali:
- Małgorzata Ohme (psycholog, aktualnie pracuje w Grupie Wirtualna Polska, prowadzi również portal Oh!me. Prywatnie mama Klary i Jurka) - Agustin Egurrola (znany i lubiany tancerz i choreograf, właściciel szkół tańca, sędzia międzynarodowy tańca towarzyskiego i nowoczesnego) - Zygmunt Chajzer (doskonały głos, radiowiec i zapalony siatkarz) - Mateusz Borek (komentator najważniejszych wydarzeń sportowych, dziennikarz, a prywatnie tata Jakuba) - Tomasz Iwan (były polski piłkarz i reprezentant Polski. Obecnie dyrektor reprezentacji Polski ds. organizacyjnych) - Tomasz Olejniczak (jeden z najzdolniejszych polskich projektantów. Twórca znanej marki TOMAOTOMO. Niedawno świętował 5-lecie działalności, a jego pokaz w Muzeum Etnograficznym zachwycił wszystkich ekspertów branży modowej)
W jury profesjonalnym obradowali: - Jerzy Pasikowski (przewodniczący jury, ekspert kulinarny, organizator strony merytorycznej i przewodniczący jury większości konkursów kulinarnych w Polsce). - Grzegorz Łapanowski (propagator zdrowej, ekologicznej kuchni. Jego akcja „Szkoła na widelcu” uczy najmłodszych jak mądrze i zdrowo jeść) - Andrzej Polan (człowiek z pasją do gotowania, znany ze szklanego ekranu, właściciel restauracji „Mała Polana Smaków” na warszawskim Mokotowie) - Tomasz Jakubiak (ostatnio specjalista od kanapek i właściciel żółtego food trucka, w telewizji kuchnia + promuje to, co pyszne i lokalne) - Wiesław Bober (szef kuchni Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach, w którym niedawno otwarta została autorska restauracja Wzorcownia by Wiesław Bober)
Tomasz Iwan i Mateusz Borek przyznali dodatkowo swoją nagrodę specjalną - piłkę z meczu eliminacji Mistrzostw Świata Polska-Armenia, który odbył się w przeddzień konkursu, z podpisami wszystkich piłkarzy polskiej reprezentacji. Otrzymała ją Aleksandra Siekierko, która swoim daniem podbiła podniebienia obu jurorów.
PIĘKNIE DZIĘKUJEMY MECENASOM I SPONSOROM KONKURSU. Bez Was nie byłoby tego wydarzenia. Dziękujemy wszystkim i każdemu z osobna za to, że byliście z nami, za miłe spotkania i rozmowy. Mamy nadzieję, że będziecie wspominać nas równie ciepło, jak my Was :)
Finaliści I edycji Kulinarnych Mistrzostw Polski:
Paweł Laśkiewicz - Hotel Bohema, Bydgoszcz (1 miejsce, Kulinarny Mistrz Polski 2016)
Grzegorz Miśta - Hotel Fabryka Wełny ****, Pabianice (2 miejsce)
Aleksandra Siekierko - własna działalność, Warszawa (3 miejsce, nagroda specjalna)
Marek Ciureja - Restauracja „Miedzy Wierszami”, Gorzów Wielkopolski
Bartosz Kwiatkowski - Enoteka Pergamin, Kraków
Łukasz Dobrowolski - Szef Kuchni w firmie Gastro-Szmidt, Warszawa
Piotr Pyczot - Restauracja „Carska”, Białowieża
Tomasz Soczumski - Restauracja „Żółty Słoń”, Kielce
Sebastian Szostak - Stary Browar, Kościerzyna
Mateusz Zawojski - Mała Polana Smaków, Warszawa
Karolina Sobieraj - Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie nr 1, Warszawa
Łukasz Floriańczyk - uczeń/ stażysta
GALERIA ZDJĘĆ:
Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej.×