Serwowane dania ciepłe, przekąski i desery obowiązkowo zawierały cranberries (żurawinę amerykańską). Spotkanie swoją obecnością zaszczycił Attaché ds. Rolnych Ambasady Amerykańskiej Michael T. Henney, a wśród zaproszonych gości znaleźli się przedstawiciele przemysłu i dziennikarze.
Pokaz kulinarny poprowadzony przez Roberta Sowę, który czuwał nad zachowaniem idealnych proporcji i doborem wyjątkowych składników przygotowywanych dań, obejmował 5 stanowisk, przy których kucharze ze studia kulinarnego Mistrza przygotowywali nietuzinkowe połączenia tradycyjnych dań z żurawiną amerykańską. Każde ze stanowisk reprezentowało jeden z 5 zmysłów.
Pieczona jagnięcina z hiszpańskim serem Torta de Canarejal i sosem imbirowo-żurawinowym ze świeżą kolendrą reprezentowała zmysł smaku. Delikatna jagnięcina podkreślona unikalnym smakiem hiszpańskiego sera o kremowej konsystencji oraz kombinacją wyraźnego smaku imbiru i lekko kwaśnego tonu cranberries pobudziła nawet najbardziej wysublimowane kubki smakowe.
Troć norweska z karmelizowanymi gruszkami i żurawiną amerykańską idealnie odpowiadała zmysłowi powonienia. Słodki zapach gruszek i cranberries karmelizowanych w miodzie idealnie dopełnił aromat marynowanej troci.
Wzrok przykuwało sushi, m.in. California roll z suszoną żurawiną amerykańską oraz Gunkans spicy tuna. Różowy tuńczyk, cytrynowe awokado, zielonkawy chrzan wasabi oraz rubinowa żurawina otoczone śnieżnobiałym ryżem zaskoczyło cudownymi barwami i lekkim zestawieniem.
Przy kolejnej stacji kulinarnej serwowany był tatar z tuńczyka i łososia norweskiego z żurawiną amerykańską i emulsją z japońskiego chrzanu wasabi.
Ostatnie stanowisko mające oddać dźwiękową sferę kulinarnych doznań dopełniły krewetki królewskie z pomidorami, ziołami i suszoną żurawiną amerykańską. Brzmienie skwierczących owoców morza wrzucanych na rozgrzaną oliwę, a następnie łagodnie duszonych z soczystymi cranberries, słyszane nawet z daleka od razu wzbudzało apetyt.
W dobry nastrój wszystkich gości wprawił również popis barmańskiego duetu Flair Factory, który zaczarował obecnych swoimi sztuczkami z podrzucaniem, turlaniem i przerzucaniem butelek. W trakcie pokazu goście mieli okazję sami spróbować swoich sił w „żonglerskiej” sztuce Flair. Zwyciężczynią konkursu okazała się jedyna reprezentantka damskiej części publiczności, która w eleganckim stylu zdeklasowała swoich rywali. Pokaz zakończył się oczywiście przygotowaniem pysznie wyglądających drinków na bazie soku z cranberries.
Wszyscy goście chwalili sobie przepyszną kuchnię Roberta Sowy z wykorzystaniem cranberries oraz przemiłą atmosferę. Na zakończenie imprezy uroczyście wyserwowano piekny tort, a wszyscy goście na pamiątkę tyego kulinarnego wieczoru otrzymali książki Roberta Sowy "W poszukiwaniu smaku doskonałego" z dedykacją i autografem. Organizatorzy imprezy mają nadzieję, że przyszłoroczny sezon na świeżą żurawinę amerykańską będzie obchodzony równie hucznie!