Tego dnia w szkole odbyła się uroczystość z okazji Dnia Edukacji Narodowej oraz ślubowanie klas pierwszych. Ceremonię zaszczycili swoją obecnością ważni goście: pierwszy dyrektor szkoły Pan Edmund Szafraniec, Starosta Białobrzeski Pan Andrzej Oziębło, Wicestarosta Pan Adam Bolek, Ksiądz Proboszcz Artur Hejda, skarbnik powiatu Pani Barbara Świercz, Sekretarz Powiatu Pan Piotr Kacprzak, przedstawiciele Wojewódzkiej i Powiatowej Komendy Policji, Zastępca Komendanta Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej- Zenon Jachowski oraz przewodniczący Rady Rodziców- Pan Dariusz Kacperkiewicz.
Po zakończeniu części oficjalnej dla stu dwudziestu nauczycieli, uczniów i zaproszonych gości przygotowano prezentację kulinarną, podczas której szefowie kuchni opowiedzieli zebranym o nowych trendach w gastronomii, o swoich doświadczeniach zawodowych oraz o tym, jak zmieniło się postrzeganie zawodu kucharza na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat.
W dalszej części uroczystości szefowie kuchni wraz z chętnymi osobami z publiczności przygotowali prawdziwą ucztę…
Robert Sowa wraz z Konradem Birkiem zaprezentował, jak przygotować aromatycznego pieczonego łososia norweskiego LIMITO z bobem duszonym w śmietanie z polską szynką dojrzewającą. Podczas pokazu Robert opowiadał gościom o zaletach zdrowotnych związanych ze spożywaniem ryb i owoców morza oraz podkreślał zalety smakowe łososia z norweskich fiordów. Mistrzowie udowodnili, że rybę można przygotować nie tylko w panierce usmażoną na głębokim tłuszczu, ale również aromatyczną - dzięki ziołowo-czosnkowej marynacie, upieczoną i podaną z pysznym sosem.
Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Jerzy Pasikowski przygotował i wyserwował pyszny krem z zielonego groszku z chrupiącymi grzankami, opowiadając zebranym o odżywczych i rozgrzewających wartościach zup, które są szczególnie doceniane w okresie jesienno-zimowym oraz o ich orzeźwiającej wersji na lato, czyli chłodnikach.
No i jeszcze kilka słów o poczynaniach sushi mastera Kamila Antosika, który przez cały czas trwania prezentacji, korzystając z nieocenionej pomocy gospodarzy, dzielnie rolował rożne rodzaje sushi i sashimi, a następnie serwował je z marynowanym imbirem, sosem sojowym i japońskim chrzanem wasabi.
Wszystkie dania przygotowywane przez mistrzów kulinarnych zostały przygotowane w ilości porcji odpowiadającej liczbie gości, dzięki czemu każdy miał okazję skosztować mistrzowskich specjałów. Panowie postanowili również sprawdzić kulinarną wiedzę zaproszonych na pokaz gości, przygotowując dla nich kilka konkursów.
Na zakończenie wszyscy uczestnicy spotkania otrzymali na pamiątkę książki kulinarne Roberta Sowy pt. „Esencja Smaku” opatrzone dedykacją i autografami mistrzów kulinarnych prowadzących prezentację.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.