Pomijając walory smakowe, Robert podkreślił pozytywny wpływ gorzkiej czekolady na nasz organizm. Naukowcy udowodnili bowiem, że czekolada wspomaga zdrowie i dodaje sił. Spożywanie czekolady zwiększa poziom antyutleniaczy, dzięki którym organizm wyzbywa się wolnych rodników, a co za tym idzie zapobiega zapadaniu na choroby serca i nowotwory. Tak więc czekolada spożywana z umiarem, to składnik zdrowej diety.
Podczas programu odpowiedziano również, dlaczego czekolada tak bardzo kusi i większość osób nie może się jej oprzeć. Tajemnica tkwi w zawartych w niej alkaloidach pobudzających pracę nerek oraz w fenyloetyloaminie, która zwiększa produkcję endorfin, czyli hormonów szczęścia wywołujących doskonałe samopoczucie i zadowolenie z siebie. Między innymi dzięki tym właściwościom czekolada ma właściwości pobudzające i uważana jest za afrodyzjak.