W czwartek, 24 marca br., w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie, podczas jubileuszowych XV Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2011, odbyła się III edycja konkursu Roberta Sowy "Kulinarny Talent 2011".
„Kulinarny Talent” to prestiżowy konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród młodych i zdolnych kucharzy. Dzięki przyjętej formule uczestnicy mogą zaskoczyć finezją pomysłowością, bo wyznacznikami ich pracy są innowacyjność i umiejętność twórczego łączenia składników i smaków. Tym samym konkurs jest sposobem na poszukiwanie nowych kierunków w gastronomii. Przyświeca mu również bardzo istotny cel, bo jednym z zamierzeń projektu jest zachęcenie młodych ludzi do tego, by rozwijali się zawodowo i poznawali nowe trendy kulinarne.
Konkurs poprowadził znany z fantastycznych zapowiedzi pogody w Dzień Dobry TVN Bartek Jędrzejak i niezastąpiony Robert Sowa.
Podczas Konkursu uczestników oceniały dwa zespoły jurorów:
Jury techniczne:
Jerzy Pasikowski – Prezes Fundacji KSK, Przewodniczący Jury
Grzegorz Kazubski – Doradca i Szef Kuchni MAKRO
Rafał Targosz – Doradca Kulinarny firmy LIMITO
Grzegorz Łapanowski – kucharz znany z kącika kulinarnego DD TVN
Jury degustacyjne w składzie:
Anna Ibisz - redaktor naczelna JOY'a
Tomasz Szczepanik - wokalista zespołu Pectus
Marta Kuligowska - dziennikarka TVN 24
Dominika Gawęda - wokalistka Blue Cafe
Paweł Rurak Sokal - lider Blue Cafe
W finale swoje umiejętności kulinarne zaprezentowało 12 kucharzy, którzy mieli za zadanie przydotowanie dania, którego obowiązkowymi składnikami były: polędwica wołowa, łosoś norweski, grzyby leśne i whiskey Jack Daniel's. Trzeba przyznać, że zadanie nie było łatwe, ale finaliści całkiem dobrze sobie z tym poradzili.
Najlepsi z najlepszych okazali się...
I miejsce i tytuł "kulinarny Talent 2011" zdobył Mateusz Wichrowski z Restauracji La Rotisserie warszawskiego Hotelu "La Regina", który przygotował meli melo z polędwicy wołowej i łososia oraz risotto z rakami i awokado z esencją smardzową z whiskey Jack Daniel's. Trenerem był szef kuchni Paweł Oszczyk.
Laureat konkursu otrzymał cenne nagrody:
- statuetkę i dyplom za I miejsce
- naczynia kuchenne marki Welmax
- zestaw półmisków od Villeroy & Boch
- urządzenie do gotowania Thermomix wraz zestawem książek
- laptop ufundowany przez firmę InterEuropol
- zestaw noży ufundowany przez MAKRO
- książkę kucharską ufundowaną przez MAKRO
- ekspres do kawy marki Nespresso
II miejsce zajęła Monika Bielik rekomendowana przez Pawła Wiśniewskiego, szefa kuchni Rezydencji Ambasadora Królestwa Niderlandów, która skomponowała delikatne płaty polędwicy wołowej z tatarem łososiowym, chmurkami z cebuli oraz dwoma sosami: kabayaki i żelowym sosem z zielonych grejpfrutów.
Za zdobycie II miejsca, Monika otrzymała:
- statuetkę i dyplom za II miejsce
- naczynia kuchenne marki Welmax
- zestaw półmisków od Villeroy & Boch
- zestaw noży ufundowany przez MAKRO
- książkę kucharską ufundowaną przez MAKRO
- ekspres do kawy Nespresso
III miejsce przypadło Łukaszowi Kalinowskiemu reprezentującemu MK Taste Legionowo, z rekomendacji szefa kuchni Michała Karadżow-Szmitkowskiego, za przygotownie meli melo z polędwicy wołowej i łososia na sosie berneńskim w aromacie Jacka Daniel’sa.
Zdobywca III miejsca otrzymał:
- statuetkę i dyplom za III miejsce
- naczynia kuchenne marki Welmax
- zestaw półmisków od Villeroy & Boch
- zestaw noży ufundowany przez MAKRO
- książkę kucharską ufundowaną przez MAKRO
- ekspres do kawy Nespresso
Zwycięzcom gorąco gratulujemy i życzymy wielu kolejnych sukcesów!
Laureaci i uczestnicy konkursu otrzymali cenne nagrody:
• Komplety naczyń kuchennych marki Welmax
• Komplety noży kucharskich od MAKRO
• Komplety noży kucharskich od Nestle
• Urządzenia do gotowania marki Thermomix
• Laptop ufundowany przez InterEuropol
• Książki kucharskie ufundowane przez MAKRO
• Książki kucharskie ufundowane przez Thermomix
• Ekspresy do kawy marki Nespresso
• Cenne nagrody i upominki od Villeroy&Boch
• Upominki od firmy DERMIKA
• Kosze upominkowe od LIMITO
Podczas Konkursu odbyły się pokazy kulinarne i degustacje:
• Limito - pokaz i degustacja potraw z łososia
• pokaz i degustacja potraw przygotowanych w urządzeniu Thermomix
• pokaz i degustacja sushi
• degustacja potraw z dorsza norweskiego
• Nespresso - degustacja kawy
• Jack Daniel's degustacja drinków
Wszyscy uczestnicy wystąpili w autorskich strojach konkursowych zaprojektowanych i przygotowanych przez firmę CHEMAN.