22 marca 2012, podczas Targów EuroGastro, odbyła się kolejna emocjonująca bitwa o miano młodego kucharza z talentem w ramach IV edycji Konkursu Sztuki Kulinarnej Roberta Sowy "KULINARNY TALENT 2012".
Konkurs poprowadził wraz z Robertem Sową dziennikarz telewizyjnej Jedynki, znany m.in. z programu "Kawa czy Herbata?" - PAWEŁ POCHWAŁA, a uczestników oceniały 2 zespoły jurorów.
JURY TECHNICZNE:
- Jerzy Pasikowski /Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni/
- Rafał Targosz /Szef Kuchni krakowskiego Hotelu Unicus, doradca kulinarny Limito, członek FKSK/
- Tomasz Jakubiak /Kucharz i dziennikarz kulinarny/
- Mikołaj Hęciak /Szef Kuchni Tapas Steak Restaurant OLÉ/
oraz JURY DEGUSTACYJNE, w składzie:
- Marta Grycan /bizneswoman, celebrytka/
- Mateusz Borek /dziennikarz sportowy, laureat nagrody Telekamery 2012/
- Bożydar Iwanow /dziennikarz i komentator sportowy TV Polsat/
- Roman Kołtoń /dziennikarz i komentator sportowy, wieloletni redaktor naczelny Przeglądu Sportowego/
Dzięki uprzejmości jednego z partnerów konkursu - salonu Mercedes-Benz Auto Idea Łomianki, jurorzy degustacyjni i goście specjalni podróżowali po Warszawie stylowymi limuzynami.
Po emocjonującej bitwie kulinarnej stoczonej przez młodych adeptów, Jurorzy wyłonili laureatów konkursu...
1 miejsce zdobył Marcin Popielarz (Hotel Sheraton Sopot; szef rekomendujący: Tomasz Borucki), który przygotował: podudzia z kurczaka w brunoise z warzyw podane z polentą o smaku czerwonej kapusty, wędzonym łososiem z bryndzą w kaparowym gelanie oraz sosem z moreli i anchois
2 miejsce przypadło Bartłomiejowi Pawlikowskiemu (Hotel Best Western Gorzów Wielkopolski; szef rekomendujący: Dawid Szkudlarek) za udko z kurczaka z musem borowikowym, z dodatkiem ziemniaka confit, quiche z łososiem i gołąbka warzywnego podlanego miodkiem majowym
3 miejsce zajął Marcin Zawadzki z Warszawy rekomendowany przez Pawła Oszczyka, który przyrządził chrupiącego kurczaka confit z wędzonym łososiem norweskim i foie gras, podanego z risotto ze szczawiem i awokado oraz sosem curry
Ponadto z przyjemnością informujemy, że dwóch finalistów konkursu "Kulinarny Talent 2012" - Maciej Siąkowski i Kamil Wierzbowski, zakwalifikowało się do Narodowej Reprezentacji Polski Juniorów na Erfurt 2012.
Wszystkim serdecznie gratulujemy!
O godz. 14.00, tuż przed ogłoszeniem wyników konkursu, odbyła się LICYTACJA CZEKOLADOWYCH JAJ WIELKANOCNYCH, z której dochód przeznaczony został na rzecz Fundacji Jolanty Kwaśniewskiej „POROZUMIENIE BEZ BARIER”. Licytacja, podczas której zebrano ponad 22.000 zł, odbyła się z udziałem Pani Prezydentowej. Jaja wielkanocne przygotowali znani mistrzowie cukiernictwa: Bożena Sikoń, Tomasz Deker i Paweł Mieszała. Pod młotek poszły jaja podpisane m.in. przez Panią Prezydentową i Pana Prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego, a także przez Roberta Sowę i członków jury degustacyjnego autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2012” - Martę Grycan, Mateusza Borka, Bożydara Iwanowa i Romana Kołtonia. Zlicytowano również tort, który Pani Prezydentowa otrzymała od cukierników z okazji 15-lecia Fundacji, dzięki czemu udało się zasilić konto o dodatkowe 5000 zł. Wiele osób, które złożyły swój podpis na wielkanocnych jajach, przekazało na licytację dodatkowe prezenty specjalne – m.in. bilet na walkę bokserską, bilet na mecz Legii Warszawa, ciasta i tort. Wszystkim osobom, które wzięły udział w licytacji serdecznie dziękujemy!