W czwartek, 26 marca 2015, odbyła się kolejna emocjonująca bitwa o miano kucharza z talentem podczas VII edycji Konkursu Sztuki Kulinarnej Roberta Sowy!
Po dniu pełnym kulinarnych wrażeń jury techniczne w składzie: Jerzy Pasikowski, Grzegorz Kazubski, Paweł Mieszała i Filip Schmidt oraz jury degustacyjne: Odeta Moro, Weronika Książkiewicz, Paulina Smaszcz-Kurzajewska, Anna Wendzikowska i Łukasz Zagrobelny wyłoniło laureatów konkursu "KULINARNY TALENT 2015".
Oto oni:
1 miejsce i miano Kulinarnego Talentu 2015 roku zdobył Łukasz Dzikowski, rekomendowany przez Rajmunda Królika z Waltz Cafe & Restaurant w Wałbrzychu, który przygotował: antrykot w sosie czekoladowym z gąbką warzywną
2 miejsce: Wojciech Truk za danie: antrykot wołowy sezonowany podany z puree z marchwi i dyni z pieczonymi cebulkami i sosem wiśniowo-czekoladowym
3 miejsce: Karol Klinger, za danie sezonowany antrykot/ chips z batata/ truskawka - whisky Johnnie Walker Black Label, demi glace wołowy, czekolada/ szalotka cydr/ emulsja - zielony groszek, szpinak/ marchew - mleko kozie
Wszystkim serdecznie gratulujemy!
"Kulinarny Talent” to konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród młodych i zdolnych kucharzy. Dzięki przyjętej formule uczestnicy mogą zaskoczyć finezją i pomysłowością. Wyznacznikami ich pracy są innowacyjność i umiejętność twórczego łączenia składników i smaków. Tym samym konkurs staje się sposobem na poszukiwanie nowych kierunków w gastronomii. Przyświeca mu również bardzo istotny cel, bo jednym z zamierzeń projektu jest zachęcenie młodych ludzi do tego, by rozwijali się zawodowo i poznawali nowe trendy kulinarne.
Organizatorem Konkursu, podobnie jak w latach ubiegłych, był Robert Sowa przy pomocy merytorycznej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, MT Targi oraz Agencji Ready PR. Konkurs odbył się w Centrum Targowo-Kongresowym MT Targi w Warszawie, podczas największych Targów branży HoReCa - EuroGastro 2015.
Konkurs poprowadzili: gospodarz konkursu Robert Sowa oraz dziennikarka i prezenterka telewizyjna Marta Kuligowska.
Uczestników oceniało w tym roku Jury profesjonalne w składzie:
- Jerzy Pasikowski - przewodniczący jury
- Grzegorz Kazubski - Makro HoReCa Center Manager, Makro Cash and Carry Polska S.A.
- Paweł Mieszała - Mistrz Cukiernik, Business Development Technologist w firmie Zeelandia
- Filip Schmidt - chef, firma Konkret
oraz Jury degustacyjne obradujące w składzie:
- Odeta Moro - dziennikarka
- Weronika Książkiewicz - aktorka
- Paulina Smaszcz-Kurzajewska - dziennikarka
- Anna Wendzikowska - aktorka, dziennikarka, prezenterka telewizyjna
- Łukasz Zagrobelny - muzyk, piosenkarz
Nadzór nad Jury technicznym i degustacyjnym sprawował Robert Wojnarowski - Szef Kuchni Restauracji Sowa & Przyjaciele i Studia Kulinarnego Roberta Sowy.
Wszyscy uczestnicy wystąpili w autorskich strojach konkursowych zaprojektowanych i przygotowanych przez firmę CHEMAN.
Podczas konkursu odbyła się aukcja charytatywna na rzecz Fundacji "Sprzymierzeni z GROM", która wspiera żołnierzy i funkcjonariuszy poszkodowanych podczas służby oraz ich rodziny. Podczas aukcji licytowano czekoladowe figurki przygotowane przez mistrzów cukiernictwa - Tomka Dekera i Pawła Mieszałę. Jedną ze statuetek wylicytował Robert Sowa.
Laureaci i uczestnicy konkursu otrzymali atrakcyjne nagrody:
• Komplety naczyń marki Welmax
• Czekoladowe upominki od firmy Zeelandia - Arabesque
• Książki Kucharskie ufundowane przez MAKRO Cash & Carry
• tablet ufundowany przez Piekarnię Szwajcarską InterEuropol
• cenne nagrody i upominki od Villeroy & Boch
• ekspresy do kawy marki Nespresso
• prenumeratę pisma Polskie Drogi Gastronomii
• upominki od firmy Prymat
Podczas konkursu odbyły się liczne atrakcje, m.in.:
- prezentacja Wypożyczalni Gastronomicznej Gastro Magic Service
- degustacja przygotowana przez MAKRO Cash & Carry
- degustacja kawy Nespresso
- promocja i degustacja czekolady Arabesque
- degustacja znakomitej wołowiny sezonowanej przygotowana przez firmę Konkret