22 marca br., podczas 22. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2018 - najważniejszych i największych targów branży HoReCa, odbyła się 10. jubileuszowa edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent”.
Uczniowie dwunastu szkół gastronomicznych z całej Polski, wyłonieni w preselekcjach stanęli do walki o prestiżowy tytuł, który otwiera im furtkę do przyszłej kariery w branży gastronomicznej. Event poprowadzili Robert Sowa i Krzysztof Ibisz, dopingując młodych kucharzy w wyścigu o dobry smak, czas i walory estetyczne.
„Tegoroczna edycja konkursu pokazuje, jak wiele zmieniło się przez tę dekadę w gastronomii. Uczestnicy mogą pracować na nowoczesnym sprzęcie, który znacznie ułatwia im pracę, ale również korzystać z produktów, których kiedyś nie było. Wystarczy choćby wymienić topinambur, kmin rzymski, czarnuszkę. Sam jestem ciekaw, na ile kreatywnie podejdą do zadania i co nam pokażą" - powiedział Robert Sowa.
Głównym produktem tegorocznej edycji był comber z jagnięciny brytyjskiej z kością. Zgodnie z regulaminem konkursu uczestnicy musieli również wykorzystać: przyprawy marki Prymat, frytki z batatów Farm Frites, warzywa lub grzyby mrożone Bonduelle Food Service, napar z herbaty Premium Herbapol, olej ZT Kruszwica i ser Bursztyn, oraz przygotować konkursowe danie mając jedynie 40 minut! Presja czasu, stres, obecność kamer i wysokie wymagania jury nie ułatwiały zadania uczestnikom.
Pierwsze miejsce 10. jubileuszowej edycji konkursu "Kulinarny Talent" zajął Dominik Chełmiński z Augustowskiego Centrum Edukacyjnego.
„W ostatniej chwili dowiedziałem się, że muszę zastąpić innego finalistę i miałem dwa dni na to, żeby przygotować się do konkursu. Tym bardziej cieszę się, że udało mi się wygrać. Moje danie to: Pampuchy z combrem jagnięcym marynowanym w naparze z herbaty miętowej z kuminem / prażynka ze skóry jagnięcej / purée z pasternaku z wasabi / grillowane kimchi / chrobotek” – powiedział zwycięzca.
Drugi na podium był Norbert Szefer reprezentujący Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi, który przygotował jagnięcinę z grateną z batatów, purée z salsefii, galaretką miętową, sosem jałowcowym i glazurowaną rzepą.
Trzecie miejsce zajęła Iwona Rajwa z Zespołu Szkół nr 2 w Jastrzębiu-Zdroju za danie: comber jagnięcy/ groszek cukrowy/ frytki z batatów.
Wszystkim laureatom konkursu i ich nauczycielom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych!
Dwanaście potraw oceniało profesjonalne jury w składzie: Jerzy Pasikowski, Wiesław Bober, Kurt Scheller i uczestnik polskiej edycji programu "Top Chef"- Dawid Łagowski, oraz jury degustacyjne w składzie: Grażyna Wolszczak, Hanna Lis, Joanna Racewicz, Agnieszka Hyży, Filip Chajzer, Andrzej Sołtysik, Rafał Maserak i Bartosz Hasulak/ Bonduelle.
Trzeba przyznać, że świadomość kulinarna jury degustacyjnego była w tej edycji imponująca. Rafał Maserak, zwycięzca programu TOP Chef Gwiazdy zwracał uwagę na najdrobniejsze detale - od stopnia wysmażenia mięsa, po łączenia smaków, czy wreszcie odpowiednią i adekwatną ilość przypraw.
„Rzeczywiście moje podejście do kuchni zmieniło się od momentu, kiedy wygrałem Top Chefa. Kibicuję tym młodym ludziom, bo wiem, jak trudne i wymagające zadanie przed nimi stoi” - przyznał Maserak. Okazuje się, że wielkim znawcą kuchni, a już na pewno potraw mięsnych jest również Andrzej Sołtysik, którego dziadek miał własną masarnię.
„Od dziecka jestem wielką miłośniczką gotowania. Pochwalę się, że pierwsze dane przygotowałam w wieku czterech lat i było to omlet z pomidorami i ziołami. Degustując dania szczególną uwagę zwracam na teksturę i strukturę. I tu rzeczywiście kilka pomysłów całkowicie mnie uwiodło” - przyznała Hanna Lis. Dziennikarka i podróżniczka dodała, że gotowanie jest dla niej formą relaksu.
„W gotowaniu tak, jak we wszystkim liczy się artyzm i finezja. To wymaga dużego nakładu pracy, ogromnego wysiłku i nierzadko nieprzespanych nocy. Spróbowałam dziś wielu genialnych potraw. Bardzo smakowała mi galaretka z zielonego groszku, ale równie mocno doceniam pomysł dodania sosu z jeżyn” - powiedziała Agnieszka Hyży.
Jury oceniało prace konkursowe w oparciu o trzy kryteria: użyte techniki, kreatywność i estetyka podania oraz dobór składników i smak. Po degustacji wszystkich dwunastu dań jury udało się na liczenie głosów.
„Ci młodzi ludzie stanęli dziś przed jednym z ważniejszych egzaminów. To bardzo ciekawa edycja pod względem zróżnicowanych smaków i ciekawych technik"- powiedział Dawid Łagowski.
„Mamy coraz bardziej kreatywną i odważną młodzież, która świetnie potrafi wykorzystać obowiązkowe produkty, zna techniki i tworzy zaskakujące dania. Dzisiejszy zwycięzca był bezkonkurencyjny, co więcej jednogłośnie wybrany przez oba składy jury. Praca była bardzo kreatywna, smaczna i świetnie przygotowana" - podsumował konkurs Jerzy Pasikowski, przewodniczący jury.
Podczas konkursu odbyły się liczne pokazy i degustacje. Publiczność i goście konkursu mogli skosztować:
- dań na bazie produktów Bonduelle Food Service przygotowywanych przez Mariusza Gachewicza
- frytek Farm Frites, które serwował Patryk Dziamski
- świeżo wyciskanych soków i przepysznej kawy na stoisku 4Swiss
- herbat Premium oraz napoi Green Up i Naturalnej Ice Tea marki Herbapol
- jagnięciny brytyjskiej serwowanej przez Kevina Aistona
- słodkich i słonych przekąsek oraz mini hamburgerów Inter Europol
- sera Bursztyn
Z okazji jubileuszowej 10.edycji konkursu Pani Urszula Potęga, Prezes Zarządy MT Targi Polska S.A. wręczyła Robertowi Sowie pamiątkowy kitel.
Pięknie dziękujemy Wszystkim, bez których nie byłoby tego wydarzenia:
- mecenasom konkursu (Prymat Gastroline, Farm Frites, Bonduelle Food Service, 4Swiss);
- sponsorom głównym (Herbapol, Hotel Fabryka Wełny Pabianice, Hendi, FineDine, Grafen);
- sponsorom (restauracje N31 i Z 57 by Robert Sowa, Wypożyczalnia Gastro Magic Service, Winterhalter, Bursztyn, ZT Kruszwica, ChemaN, Inter Europol, AHDB brytyjskiesmaki.pl, Badoit/ Evian, 123gastro.pl);
- patronom medialnym (NewsGastro.pl, Food & Friends, DoradcaSmaku.pl, Biznes, restauracje & catering, Papaja.pl, Poland 100 Best Restaurants, Wszystko dla kucharzy, Poradnik Restauratora, Akademia Kulinarna, Kucharze.pl, Szef Kuchni, Przegląd Gastronomiczny, Gastronomia na obcasach);
- oraz naszym wspaniałym jurorom i przemiłym gościom.
Miło nam, że byliście z nami i mamy nadzieję na dalszą współpracę podczas kolejnej 11 edycji konkursu Kulinarny Talent 2019. Do zobaczenia za rok!
Zapraszamy do galerii zdjęć (fot. AKPA/ Mieszko Piętka).