W ten piątkowy wieczór w kuchni mistrza Sowy gościły przede wszystkim hiszpańskie wędliny Joselito, sery i wina oraz najwyższej jakości wołowina w stylu Kobe.
Jedzenie wręcz rozpływało się w ustach, a serwowane wina dopełniały smak serwowanych dań.
Oto specjały, które serwowane były podczas kolacji:
****
Najlepsza na świecie szynka i polędwica hiszpańska JOSELITO
Venta La Ossa/Tres Picos
100% Tempranillo D.O. Castilla La Mancha/
100%Garnacha D.O. Campo de Borja
****
Foie Gras podana na pierniku anyżowym z czarną truflą w brandy i konfiturą figową
Jerez 1730
Słodkie wino Jerez
****
Tuńczyk Atlantycki podany na emulsji z japońskiego chrzanu wasabi z marynowanym imbirem,
świeżymi kiełkami, mango, prażonymi ziarnami sezamu i rosyjskim czerwonym kawiorem
Nora/Nora da Neve
Albariño D.O. Rias Baixas
****
Małże Świętego Jakuba podane na delikatnym orientalnym musie z dyni
z kremowym sosem balsamico aromatyzowanym czarną truflą
Naia/Naiades
Verdejo D.O. Rueda
****
Pieczona jagnięcina nowozelandzka podana z dojrzewającym serem owczym
Torta de Queso Cañarejal, marynowaną grillowaną papryką oraz tapenade z czarnych oliwek i anchois
Muga Reserva/Garmendia Selección
D.O.C. Rioja/D.O. Arlanza
****
Wołowina Kobe skropiona oliwą extra virgen z oliwek arbekinek, wędzoną solą morską o aromacie chardonaise, szpinakiem i sosem z suszonych smardzów z kwaśną śmietaną
Dominio de Atauta/Prado Enea
D.O. Ribera del Duero/D.O.C. Rioja
****
Deser z buraczków gotowanych w przyprawach korzennych
podany z lodami sabayon i świeżą miętą
****
Świeże owoce sezonowe
podane na aksamitnym kremie z włoskiego sera mascarpone z likierem Grand Marnier
Wino musujące Cava Gran Reserva de La Finca
D.O. Priorat