‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Mazury Orlen Grand Slam w Starych Jabłonkach zakończone!

 

Był to już siódmy turniej z cyklu Swatch-FIVB World Tour rozgrywany na boiskach wokół hotelu Anders w Starych Jabłonkach. W tym roku po raz pierwszy mazurski World Tour miał najwyższą rangę sportową jako jeden z sześciu turniejów wielkoszlemowych, w których budżet nagród wynosi 600.000 USD. Nad jeziorem Szeląg Mały najlepsi wśród mężczyzn okazali się mistrzowie olimpijscy: Todd Rogers i Philip Dalhausser. Wśród pań triumfowały po raz kolejny Brazylijki: Larissa Franca i Juliana Felisberta Da Silva.

Ale turniej w Starych Jabłonkach to nie tylko rywalizacja siatkarzy. To również szereg imprez towarzyszących, których ważnym akcentem są co roku KULINARIA. Od środy 4 sierpnia można było skosztować wielu smakołyków z różnych stron świata w Restauracji Mistrzów. Dania serwowali najlepsi mistrzowie kulinarni, m.in. Robert Sowa, Karola Okrasa, Kurt Scheller, Teo Vafidis i szef kuchni Hotelu Anders Dariusz Struciński.

Czwartek, 5 sierpnia, był Dniem Kuchni Norweskiej, a swoje autorskie menu prezentował mistrz kulinarny Robert Sowa i jego kulinarny team w składzie: Grzegorz Łapanowski, Konrad Birek i Krzysztof Baranowski. Było oczywiście smacznie i zdrowo, ponieważ głównym bohaterem był łosoś i śledź norweski.

W menu znalazło się wiele pyszności, a wśród nich m.in.:
- kompozycja przysmaków przygotowanych na bazie śledzia norweskiego
- zupa rybna z grzybami, pomidorami i świeżo siekaną kolendrą
- łosoś norweski podany z sosem z sera pleśniowego Lazur z kurkami i szpinakiem
- maliny na ciepło z lodami waniliowymi i bazylią

W Starych Jabłonkach, jak co roku, można było nie tylko śledzić zmagania najlepszych na świecie  siatkarzy, ale również skosztować mistrzowskich dań znanych i cenionych szefów kuchni.