Pewne składniki idealnie do siebie pasują! Tak właśnie jest z delikatnym w smaku łososiem i świeżym szpinakiem. W duecie smakują naprawdę rewelacyjnie, a Robert Sowa zainspirowany przepisem jednego z uczestników akcji "Mistrz Smaku" przygotował z nich przepyszne danie.
Jeśli szukacie inspiracji na smaczny, ale też dietetyczny posiłek, to możecie skorzystać właśnie z tej receptury. Zobaczcie, w jaki sposób przygotować i doprawić łososia, aby nadal był soczysty i aromatyczny.
Łosoś pieczony ze szpinakiem
Składniki:
4 x 160 g filetu z łososia
4 łyżki Chrzanu śmietankowego Smak
Marynata:
4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
3 łyżeczki Musztardy rosyjskiej Prymat
2 łyżki Pieprzu cytrynowego Prymat
Farsz:
500 g szpinaku
6 suszonych pomidorów Smak
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka Tymianku Prymat
100 g tartego sera feta
1 łyżka masła klarowanego
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy marynatę, łącząc olej z suszonych pomidorów, musztardę rosyjską i pieprz cytrynowy. Łososia nacinamy wzdłuż i dokładnie marynujemy. Tak przygotowaną rybę odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
Czosnek kroimy w plastry, cebulę w pióra. Delikatnie podsmażamy na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym. Dodajemy umyty szpinak, pokrojone w paseczki suszone pomidory i doprawiamy do smaku tymiankiem. Mieszamy i przekładamy do miski. Dodajemy starty na tarce o grubych oczkach ser feta i ponownie mieszamy.
Łososia faszerujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym 180°C.
Gotowe danie przekładamy na talerz. Podajemy z chrzanem śmietankowym. Możemy udekorować ulubionymi kiełkami lub listkami mięty.
Źródło: DoradcaSmaku.pl